Odsetki roczne
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 21:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krubin
- Podziękował: 4 razy
Odsetki roczne
W banku umieszczono kwotę 1000zł na 2procent w stosunku rocznym, przy czym odsetki są dopisywane co pół roku. Ile wyniosą dopisane odsetki po roku?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 21:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krubin
- Podziękował: 4 razy
Odsetki roczne
a te zadanie nie powinno byc obliczone tak
\(\displaystyle{ \frac{1000*0,02*0,5}{100}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1000*0,02*0,5}{100}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Odsetki roczne
Nie
Wg twojego sposobu obliczysz odsetki za 1 półrocze. Idąc dalej tym tropem powinnaś jeszcze raz dokonać obliczeń ale jako kwotę do naliczania odsetek należy wziąźć 1010 zł.
Ty masz naliczyć odsetki tylko za 2 okresy więc mozna to ostatecznie zrobić na okretkę, ale co gdybyś miałą obliczyć odsetki od lokaty 5 cio letniej gdzie odsetki są kapitalizowane co 1 miesiąć? czy powtarzałabyś tą sama operację 60 razy?
Do tego celu służy wzór na kapitalizację
\(\displaystyle{ K_{n} = K_{o}(1+ \frac{p}{n})^{n \cdot m}}\)
\(\displaystyle{ K_{n}}\) - kapitał końcowy( wraz z naliczonymi odsetkami)
\(\displaystyle{ K_{0}}\) - kapitał poczatkowy
\(\displaystyle{ p}\) - procent
\(\displaystyle{ n}\) - ilość okresów kapitalizacji w trakcie roku
\(\displaystyle{ m}\) - ilość lat
Wg twojego sposobu obliczysz odsetki za 1 półrocze. Idąc dalej tym tropem powinnaś jeszcze raz dokonać obliczeń ale jako kwotę do naliczania odsetek należy wziąźć 1010 zł.
Ty masz naliczyć odsetki tylko za 2 okresy więc mozna to ostatecznie zrobić na okretkę, ale co gdybyś miałą obliczyć odsetki od lokaty 5 cio letniej gdzie odsetki są kapitalizowane co 1 miesiąć? czy powtarzałabyś tą sama operację 60 razy?
Do tego celu służy wzór na kapitalizację
\(\displaystyle{ K_{n} = K_{o}(1+ \frac{p}{n})^{n \cdot m}}\)
\(\displaystyle{ K_{n}}\) - kapitał końcowy( wraz z naliczonymi odsetkami)
\(\displaystyle{ K_{0}}\) - kapitał poczatkowy
\(\displaystyle{ p}\) - procent
\(\displaystyle{ n}\) - ilość okresów kapitalizacji w trakcie roku
\(\displaystyle{ m}\) - ilość lat
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 21:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krubin
- Podziękował: 4 razy
Odsetki roczne
A nie trzeba tego obliczyć wzorem na procent składany?
\(\displaystyle{ Kn= K*(1+\frac{P}{100}) ^{n}
Kn-kapitał końcowy
K-kapitał początkowy
p- to oprocentowanie lokaty w skali rocznej
n- lata na ile zostanie złożony w banku}\)-- 29 lis 2009, o 14:52 --
\(\displaystyle{ Kn= K*(1+\frac{P}{100}) ^{n}
Kn-kapitał końcowy
K-kapitał początkowy
p- to oprocentowanie lokaty w skali rocznej
n- lata na ile zostanie złożony w banku}\)-- 29 lis 2009, o 14:52 --
a czemu tutaj odjęłaś ten 1000 w nawiasie i poza nawiasem 1000 skąd to wzięłaśbarakuda pisze:\(\displaystyle{ 1000(1+ \frac{0,02}{2})^2 - 1000 =( 1000 \cdot 1,0201)-1000 = 20,10}\)