Rozszerzalność ciepła ciał - ciekawe zadania

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
olec95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2009, o 11:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz

Rozszerzalność ciepła ciał - ciekawe zadania

Post autor: olec95 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1.Zegar z mosiężnym wahadłem chodzi regularnie w temp. 0st. C. O ile zegar opóźni się w ciągu doby jeśli temperatura wzrośnie do 20st.C? Współczynnik rozszerzalności liniowej mosiądzu \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ 18*10 ^{10}}\) \(\displaystyle{ K ^{-1}}\)

2.Przy jakim naprężeniu wewnętrznym pręt mosiężny uzyskałby takie samo wydłużenie jak po ogrzaniu go o \(\displaystyle{ t _{2}}\) -\(\displaystyle{ t _{1}}\) = 50st.C? współczynnik rozszerzalności liniowej mosiądzu \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ 19*10 ^{-6}}\) \(\displaystyle{ K _{-1}}\), a moduł Younga dla mosiądzu E=\(\displaystyle{ 11,2*10 ^{10}}\) \(\displaystyle{ N/m ^{2}}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ