Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kozioleq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2006, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: kozioleq »

W gruncie rzeczy, to nie wiem co zrobic z pierwiastkiem:

\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x + \sin x = 1}\)

Z gory dzieki.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 557
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Comma »

\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x + \sin x =1\\\frac{\sqrt{3}}{2} \cos x +\frac{1}{2} \sin x =\frac{1}{2}\\ \sin 6 0 \cos x + \cos 6 0 \sin x =\frac{1}{2}\\ \sin ( 60+x)=\frac{1}{2}}\)
Teraz chyba już prosto.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x + \sin x = 1\,\,\,/\cdot\frac{1}{2} \\ \frac{\sqrt{3}}{2} \cos x + \frac{1}{2} \sin x = \frac{1}{2} \\ \sin \left( \frac{\pi}{3} \right) \cos x + \sin x \cos \left( \frac{\pi}{3} \right) =\frac{1}{2} \\ \sin \left( x+\frac{\pi}{3} \right) =\frac{1}{2}}\)

Resztę samemu

[mod]Nie no znowu ułamek szybsza [/mod]
Ostatnio zmieniony 24 maja 2006, o 21:43 przez bolo, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 557
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Comma »

Wybacz djbolo, znowu to samo =P
kozioleq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2006, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: kozioleq »

Dzieki, ostatni przyklad zrobiony
ODPOWIEDZ