Obliczyc dł promiania okregów wpisanego i opisanego

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
OutSider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2004, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Obliczyc dł promiania okregów wpisanego i opisanego

Post autor: OutSider »

Witam,

Mam takie zadanie:

Boki trójkąta ABC mają długość: AB=4 , AC=BC=8

Obliczyc długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt ABC i opisanego na nim.

Wielkie dzięki za pomoc.


[Zlodiej] - Edytowany w ramach wprowadzania estetyki postów
Ostatnio zmieniony 9 cze 2006, o 01:00 przez OutSider, łącznie zmieniany 2 razy.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Obliczyc dł promiania okregów wpisanego i opisanego

Post autor: marshal »

r - promień okręgu wpisanego w trójkąt
R - promień okręgu opisanego na trójkącie
a,b,c - boki trójkąta
P - pole trójkąta

a=4, b=c=8

Jak widać jest to trójkąt równoramienny, więc wysokość prowadzona od boku a jest równa:

\(\displaystyle{ h=\sqrt{b^2 - \frac{1}{4}a^2}}\)

i ze wzorów:

\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}\\R=\frac{abc}{4P}}\)


[Zlodiej] - Edytowany w ramach wprowadzania estetyki postów
Ostatnio zmieniony 9 cze 2006, o 01:04 przez marshal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ