(2 zadania) Suma cyfr liczby trzycyfrowej.

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Gość

(2 zadania) Suma cyfr liczby trzycyfrowej.

Post autor: Gość »

Mam problem z nastepującym zadankiem.
Suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 18. Cyfra jednostek jest dwa razy większa od cyfry setek, a cyfra dziesiątek jest średnią arytmetyczną cyfry setek i cyfry jedności. Jaka to liczba?
Ps. Wiem że wynik jest równy 468, chodzi mi tylko o to w jaki sposób można obliczyć to zadanie.
I jeszcze jedno, czy do zadania o następującej treści: Jeżeli do 5 litrów kwasu dolejemy 2,5l wody to otrzymamy kwas o stężeniu mniejszym niż 4%. Jakie mogło być stęzenie tego kwasu? Równanie (4*7,5)/5 jest dobre? Z góry dzięki!
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

(2 zadania) Suma cyfr liczby trzycyfrowej.

Post autor: Skrzypu »

100a+10b+c- postać liczby trzycyfrowej

a+b+c=18
c=2a
(a+c)/2=b

Trzy równania, trzy niewiadome i wychodzą wyniki a=4, b=6, c=8


zad 2

(5*x+2,5)/(5+2,5)
ODPOWIEDZ