\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 2 \frac{|sin4x|}{x} , dla x \neq 0 \\ a , dla x=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{ \sqrt{1+x}-1 }{x} dla x \neq 0 \\ a ^{2} -0,5 , dla x=0 \end{cases}}\)
Czy instnieje taka wart. "a", żeby funkcja była ciągła.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Czy instnieje taka wart. "a", żeby funkcja była ciągła.
2. Oblicz granicę funkcji dla x dążącego do 0 (mam 0,5).
Czyli szukasz takich (a) aby \(\displaystyle{ a^2-0,5=0,5}\)
1. Podobnie do 2 (ale nie robiłem).
Czyli szukasz takich (a) aby \(\displaystyle{ a^2-0,5=0,5}\)
1. Podobnie do 2 (ale nie robiłem).
-
Rodis
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy instnieje taka wart. "a", żeby funkcja była ciągła.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^+ } 2\frac{|sin4x|}{x} = \lim_{x \to 0^+ } 2\frac{sin4x}{x} = \lim_{x \to 0^+ } 2\frac{4cos4x}{1}=8}\) (\(\displaystyle{ cos}\) dąży do \(\displaystyle{ 1}\)) czyli z prawej strony dąży do 8, zaś
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^- } 2\frac{|sin4x|}{x} = \lim_{x \to 0^- } -2\frac{sin4x}{x} = \lim_{x \to 0^- } -2\frac{4cos4x}{1}=-8}\)
czyli granica lewostronna jest różna od prawostronnej, czyli nie da się znaleźć takiego \(\displaystyle{ a}\).
(użyta reguła de l'Hospitala)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^- } 2\frac{|sin4x|}{x} = \lim_{x \to 0^- } -2\frac{sin4x}{x} = \lim_{x \to 0^- } -2\frac{4cos4x}{1}=-8}\)
czyli granica lewostronna jest różna od prawostronnej, czyli nie da się znaleźć takiego \(\displaystyle{ a}\).
(użyta reguła de l'Hospitala)
-
miodzio1988
Czy instnieje taka wart. "a", żeby funkcja była ciągła.
kolejny do opierdzielenia
Rodis, w takich sytuacjach nie stosujemy reguły del Hospitala. Bo korzystając wlasnie z tej granicy dowodzisz jaka jest pochodna sinusa. Widzisz juz błąd? Nawet na wiki o tym mowią...
Jest zatem ZLE!@
Rodis, w takich sytuacjach nie stosujemy reguły del Hospitala. Bo korzystając wlasnie z tej granicy dowodzisz jaka jest pochodna sinusa. Widzisz juz błąd? Nawet na wiki o tym mowią...
Jest zatem ZLE!@
-
miodzio1988
Czy instnieje taka wart. "a", żeby funkcja była ciągła.
To ja dodam, że nie jest poprawne Ale poslucham chętnie Pani wypowiedzi tylko proszę te pochodne z definicji liczyc, dobrze ?

