Mam takie zadanko:
Oblicz pochoda f(x)=\(\displaystyle{ |x|^{x^{2}+1}}\)
Mój wynik to: f'(x)=\(\displaystyle{ |x|^{x^{2}+1}(2x ln|x| + (x^{2}+1)\frac{1}{x})}\)
Czy jest on poprawny?
Oblicz pochodną funkcji f(x)
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Oblicz pochodną funkcji f(x)
Funkcja:
\(\displaystyle{ y=[f(x)]^{g(x)}=e^{ln([f(x)]^{g(x)})}=e^{g(x)lnf(x)}}\)
Wiemy, że: \(\displaystyle{ (e^{f(x)})'=e^{f(x)}(f(x))'}\) oraz \(\displaystyle{ (f(x)g(x))'=f'(x)g(x)+f(x)g'(x)}\)
Więc pochodna:
\(\displaystyle{ y'=(e^{g(x)lnf(x)})'=e^{g(x)lnf(x)}(g(x)lnf(x))'=e^{g(x)lnf(x)}(g'(x)lnf(x)+\frac{g(x)}{f(x)})=(f(x))^{g(x)}(g'(x)lnf(x)+\frac{g(x)}{f(x)})}\)
O to chodziło?
\(\displaystyle{ y=[f(x)]^{g(x)}=e^{ln([f(x)]^{g(x)})}=e^{g(x)lnf(x)}}\)
Wiemy, że: \(\displaystyle{ (e^{f(x)})'=e^{f(x)}(f(x))'}\) oraz \(\displaystyle{ (f(x)g(x))'=f'(x)g(x)+f(x)g'(x)}\)
Więc pochodna:
\(\displaystyle{ y'=(e^{g(x)lnf(x)})'=e^{g(x)lnf(x)}(g(x)lnf(x))'=e^{g(x)lnf(x)}(g'(x)lnf(x)+\frac{g(x)}{f(x)})=(f(x))^{g(x)}(g'(x)lnf(x)+\frac{g(x)}{f(x)})}\)
O to chodziło?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2006, o 11:49 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.


