Proszę o rozwiązanie
1) \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sin\frac{x}{2}\sin\frac{x}{4}...\sin\frac{x}{2^n}}\)
2)\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \cos\frac{x}{2}\cos\frac{x}{4}...\cos\frac{x}{2^n}}\)
3)\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} (2\cos n-5)n^2}\)
3 granice ciągów
-
Charles90
- Użytkownik

- Posty: 560
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań/Kraków
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
3 granice ciągów
3)
miodzio1988 mam nadzieję, że tym razem nie podpadłem
Więc tak,
korzystamy z tego, że \(\displaystyle{ cos \ n \le 1}\)
\(\displaystyle{ (2\cos n-5)n^2 \le (2 \cdot 1-5)n^2=-3n^2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }-3n^2=- \infty}\), więc taka sama jest granica podanego ciągu.
miodzio1988 mam nadzieję, że tym razem nie podpadłem
Więc tak,
korzystamy z tego, że \(\displaystyle{ cos \ n \le 1}\)
\(\displaystyle{ (2\cos n-5)n^2 \le (2 \cdot 1-5)n^2=-3n^2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }-3n^2=- \infty}\), więc taka sama jest granica podanego ciągu.
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
3 granice ciągów
Hmm ale co tu jest zmienną? \(\displaystyle{ x}\) czy \(\displaystyle{ n}\)?
\(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2} \cdots \cos \frac{x}{2^n}=\frac{\sin x}{2^n\sin \frac{x}{2^n}}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2} \cdots \cos \frac{x}{2^n}=\frac{\sin x}{2^n\sin \frac{x}{2^n}}}\)
-
Charles90
- Użytkownik

- Posty: 560
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań/Kraków
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
3 granice ciągów
Zmienną jest podejrzewam \(\displaystyle{ n}\) na 99,9%.Lorek pisze:Hmm ale co tu jest zmienną? \(\displaystyle{ x}\) czy \(\displaystyle{ n}\)?
-
miodzio1988
3 granice ciągów
Charles90, no prawie dobrze;] Tylko pwołujesz się na twierdzenie o dwoch ciągach czy o trzech ciągach? Bo trochę te twierdzenia się róźnią od siebie, a tutaj warto ich nie mylić ze sobą( tzn o jedną nierowność mamy za duzo;]
)
)
-
Charles90
- Użytkownik

- Posty: 560
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań/Kraków
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
3 granice ciągów
powoływałem się o 2 ciągach, bo mamy do czynienia z granicą zbiegającą do nieskończoności, więc 2 nierówności? -- 19 listopada 2009, 15:59 --PS. ciąg ten nie jest zbieżny, więc nie można stosować o 3 ciągach no nie?
-
miodzio1988
3 granice ciągów
No wlasnie. I już na przyszlosc proszę takich błędow nie robic.;] Teraz mozesz smiało iść na kolosa z analizy (jesli takiego masz )
