Zadanie z prawdopodobieństwa o chłopcach i dziewczynkach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
olluniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 15:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Zadanie z prawdopodobieństwa o chłopcach i dziewczynkach

Post autor: olluniaa »

Zadanie może i nie jest trudne, ale jak dla kogos kto nie miał nigdy doczynienia z prawodopodobieństwem to naprawde kłopot (w dodatku nie mały ) Proszę wszystkich o pomoc!!!!!!

Z klasy liczącej 20 chłopców i 10 dziewczynek losowo wybieramy dwie osoby, a następnie spośród nich jedną. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dziewczynki

temat ciut poprawiłam i zachęcam do zapoznania się z regulaminem
Lady Tilly
guzik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

Zadanie z prawdopodobieństwa o chłopcach i dziewczynkach

Post autor: guzik15 »

\(\displaystyle{ \frac{10}{30}=\frac{1}{3}}\)
olluniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 15:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Zadanie z prawdopodobieństwa o chłopcach i dziewczynkach

Post autor: olluniaa »

nie bardzo rozumiem tok row=związania zadania
DonVito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 maja 2006, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Warszawy
Podziękował: 1 raz

Zadanie z prawdopodobieństwa o chłopcach i dziewczynkach

Post autor: DonVito »

wszytkich razem (czyli omega -Ω) jest trzydziescioro

A = ilosc wszystkich możliwych rozwiazan = 10 (dziewczyn)

p(A) - prawdopodobieństwo od A = A/Ω = 10/30 = 1/3
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Zadanie z prawdopodobieństwa o chłopcach i dziewczynkach

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wypadaloby rozrozniac zbior od jego mocy...
ODPOWIEDZ