Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Wojtek PL

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: Wojtek PL »

Mam mały problem z zadaniem. Dostałem takie zadanko:
Udowodnij, że jeżeli suma dwóch liczb całkowitych jest liczbą nieparzyrzystą to ich iloczyn jest liczbą parzystą.
I nawet nie wiem jak mam to zacząć Może mi ktoś podpowiedzieć? Mam jeszcze 8 takich zadanek :/
kuzio87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: kuzio87 »

zacznij od tego jsk wygląda liczba parzysta i nieparzysta
parzysta:2n nieparzysta 2n+1
Napedzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:13
Lokalizacja: Danzig

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: Napedzik »

(To ja Wojtek PL) No ok mam tak:
k+(l+1)=m+1 => k*(l+1)=n
Czy to jest dobrze? Jeżeli tak to co mam teraz zrobić?
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 457
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: gnicz »

Jesli suma liczb a i b jest nieparzysta to mozna je przedstawic w postaci:

a = 2k+1
b = 2l

a+b = 2(k+l) + 1
ab = 2l(2k+1)

I tu juz widac ze ab jest parzyste.

Pozdrawiam, GNicz
Napedzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:13
Lokalizacja: Danzig

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: Napedzik »

Hmm no ok ale czy mógłby mi ktoś WYTŁUMACZYĆ takiego typu zadanie: Udowodnij, że jeżeli dwie liczby przy dzieleniu przez trzecią dają tę samą resztę, to ich różnica jest podzielna przez tę trzecią liczbę.
Bo ja po prostu tego wogule nie kumam . Głupie to.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: Yavien »

a i b dają przy dzieleniu przez liczbę c tę samą resztę d zapiszemy następująco:
są liczby k i l takie, że
a = k*c + d
b = l*c + d
różnica a i b:
a-b = k*c + d - (l*c + d) = k*c - l*c = (k - l)*c
a-b jest więc wielokrotnością liczby c

Na przykład:
liczby a = 21 i b=16 dają, przy dzieleniu przez c = 5 tę samą resztę d=1
ponieważ:
21 = 4*5 + 1
16 = 3*5 + 1

a ich różnica:
21 - 16 = 4*5 + 1 - (3*5 + 1) = 4*5 - 3*5 = (4-3)*5 = 1*5 = 5
różnica jest podzielna przez 5
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1565
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

Udowodnij, że jeśli a+b=2k+1 to ab=2l

Post autor: Arek »

PROBLEM Z ZADANKIEM to kiepski temat... Zmień go...
ODPOWIEDZ