Witam.
W jaki sposób to rozwiązać:
\(\displaystyle{ 2 ^{3} - 2 ^{- \frac{3}{2} } =}\)
?
Odejmowanie potęg o tej samej podstawie?
-
aanqaaa
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 22:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: euk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 3 razy
Odejmowanie potęg o tej samej podstawie?
na dodawanie i odejmowanie nie ma zadnych zasad jak w przypadku mnozenia, musisz po kolei obliczyc potegi a potem odjac liczby/
- justyna1985
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 10:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KRAKÓW / BRZESKO
- Pomógł: 39 razy
Odejmowanie potęg o tej samej podstawie?
\(\displaystyle{ 2 ^{3} - 2 ^{- \frac{3}{2} } =8-\frac{1}{\sqrt{8}}=8-\frac{\sqrt{2}}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, o 01:32 przez justyna1985, łącznie zmieniany 1 raz.

