Wykaż, że można wybrać

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Awatar użytkownika
hubertwojtowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 32 razy

Wykaż, że można wybrać

Post autor: hubertwojtowicz »

Jest n+1 liczb naturalnych mniejszych od 2n. Wykaż, że można wybrać z nich trzy takie, aby jedna z nich była sumą pozostałych dwóch.
Proszę o wskazówki
andrzej1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 21 mar 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Wykaż, że można wybrać

Post autor: andrzej1994 »

Spróbuj pokombinować coś z ciągiem Fibonacciego. (Chyba. Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić). Jakby to nie wystarczyło to pisz
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wykaż, że można wybrać

Post autor: Ponewor »

Ukryta treść:    
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Wykaż, że można wybrać

Post autor: Jakub Gurak »

Ponewor pisze:
Ukryta treść:    
Nie tak prędko.
Rzeczywiście, muszą istnieć takie \(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ j}\), że zachodzi \(\displaystyle{ a_{i}=b_{j}}\)
Zatem \(\displaystyle{ a_{i}=b_{j}=a_{j+1}-a_{1}}\)
Stąd \(\displaystyle{ a_{i}+a_{1}=a_{j+1}}\)
Pozostaje bowiem uzasadnić, że liczby te są różne.
Zatem wystarczy uzasadnić, że \(\displaystyle{ i\ne 1\ne j+1\ne i}\)
Druga 'różność' otrzywiście zachodzi, pozostają jeszcze dwie.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wykaż, że można wybrać

Post autor: Ponewor »

Prawdę mówiąc, to nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli możesz proszę jaśniej.
Tymczasem zauważyłem inną nieścisłość: dodałem nieświadomie niezbędne założenie, że liczby z polecenia są parami różne. Inaczej proszę zweryfikować prawdziwość tezy dla wszystkich liczb równych jeden.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Wykaż, że można wybrać

Post autor: Jakub Gurak »

Rzeczywiście, to dobry przykład, dla wszystkich \(\displaystyle{ n+1}\) liczb równych \(\displaystyle{ 1}\), teza zadnia nie będzie prawdziwa. Trzeba chyba założyć, że liczby są różne, każda z każdą. Ale wtedy wybrać trzeba też 3 różne liczby (bo wybieramy wśród różnych liczb), aby jedna była sumą pozostałych dwóch. I chodzi o to, by sprawdzić czy te liczby \(\displaystyle{ a_{i}, a_{1}, a_{j+1}}\) są różne.
ODPOWIEDZ