Jest n+1 liczb naturalnych mniejszych od 2n. Wykaż, że można wybrać z nich trzy takie, aby jedna z nich była sumą pozostałych dwóch.
Proszę o wskazówki
Wykaż, że można wybrać
- hubertwojtowicz
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
-
andrzej1994
- Użytkownik

Wykaż, że można wybrać
Spróbuj pokombinować coś z ciągiem Fibonacciego. (Chyba. Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić). Jakby to nie wystarczyło to pisz
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Wykaż, że można wybrać
Nie tak prędko.Ponewor pisze:Ukryta treść:
Rzeczywiście, muszą istnieć takie \(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ j}\), że zachodzi \(\displaystyle{ a_{i}=b_{j}}\)
Zatem \(\displaystyle{ a_{i}=b_{j}=a_{j+1}-a_{1}}\)
Stąd \(\displaystyle{ a_{i}+a_{1}=a_{j+1}}\)
Pozostaje bowiem uzasadnić, że liczby te są różne.
Zatem wystarczy uzasadnić, że \(\displaystyle{ i\ne 1\ne j+1\ne i}\)
Druga 'różność' otrzywiście zachodzi, pozostają jeszcze dwie.
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
Wykaż, że można wybrać
Prawdę mówiąc, to nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli możesz proszę jaśniej.
Tymczasem zauważyłem inną nieścisłość: dodałem nieświadomie niezbędne założenie, że liczby z polecenia są parami różne. Inaczej proszę zweryfikować prawdziwość tezy dla wszystkich liczb równych jeden.
Tymczasem zauważyłem inną nieścisłość: dodałem nieświadomie niezbędne założenie, że liczby z polecenia są parami różne. Inaczej proszę zweryfikować prawdziwość tezy dla wszystkich liczb równych jeden.
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Wykaż, że można wybrać
Rzeczywiście, to dobry przykład, dla wszystkich \(\displaystyle{ n+1}\) liczb równych \(\displaystyle{ 1}\), teza zadnia nie będzie prawdziwa. Trzeba chyba założyć, że liczby są różne, każda z każdą. Ale wtedy wybrać trzeba też 3 różne liczby (bo wybieramy wśród różnych liczb), aby jedna była sumą pozostałych dwóch. I chodzi o to, by sprawdzić czy te liczby \(\displaystyle{ a_{i}, a_{1}, a_{j+1}}\) są różne.