mam jeszcze jedno zadanko na którym sie zaciołem przy końcu,
Znaleźć zbiór wsztykich \(\displaystyle{ n\in\mathbb{R}}\), dla których \(\displaystyle{ | \sin ^ 2x - 3 \cos ^ 2x| < n}\) jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\)
_____
Post wydzieliłem
[bolo]
Wyznaczyć wszystkie parametry n, dla których...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Wyznaczyć wszystkie parametry n, dla których...
Kilka drobnych przekształceń: \(\displaystyle{ | \sin ^ {2}x-3 \cos ^ {2}x|=| \sin ^ {2}x+ \cos ^ {2}x-4 \cos ^ 2x|=|1-4 \cos ^ 2x|}\)
\(\displaystyle{ | \sin ^ {2}x-3 \cos ^ {2}x|}\)
Dalej chyba jasne
\(\displaystyle{ | \sin ^ {2}x-3 \cos ^ {2}x|}\)
Dalej chyba jasne
