Potęgi

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
patusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2006, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

Potęgi

Post autor: patusia »

Czy jest jakiś wzór na obliczenie tej sumy liczb":

1+2+3+4…..50=
Każda z tych liczb jest podniesiona do potęgi 4
Awatar użytkownika
Grzegorz Getka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WEiTI PW
Pomógł: 4 razy

Potęgi

Post autor: Grzegorz Getka »

Zwykła suma ciągu arytmetycznego.

\(\displaystyle{ \Large S_{n}=\frac{a_{1}+a_{n}}{2}n}\)

Edit:

Nie zauważyłem, że każda liczba jest podniesiona do 4 potęgi, zaraz coś wymyślę...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Potęgi

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ S_n = 1^4+2^4+\ldots + n^4 =an^5+bn^4+cn^3+dn^2+en+f}\), gdzie

\(\displaystyle{ a,b,c,d,e,f}\) to rozwiazania ukladu rownan:

\(\displaystyle{ \{a+b+c+d+e+f=1\\2^5a+2^4b+2^3c+2^2d+2e+f=17\\3^5a+3^4b+3^3c+3^2d+3e+f=98\\4^5a+4^4b+4^3c+4^2d+4e+f=354\\5^5a+5^4b+5^3c+5^2d+5e+f=979\\6^5a+6^4b+6^3c+6^2d+6e+f=2275}\).
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 832
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Potęgi

Post autor: jasny »

Albo tak:

+\(\displaystyle{ \left{\begin{array}(1+1)^{2}=1^{2}+2\cdot 1+1\\(2+1)^{2}=2^{2}+2\cdot 2+1\\(3+1)^{2}=3^{2}+2\cdot 3+1\\\vdots\\(n+1)^{2}=n^{2}+2\cdot n+1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ (n+1)^{2}=1^{2}+2(1+2+...+n)+n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}+2n+1=1+2S_{n}+n}\)
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{n^{2}+n}{2}}\)


+\(\displaystyle{ \left{\begin{array}(1+1)^{3}=1^{3}+3\cdot 1^{2}\cdot 1+3\cdot 1\cdot 1+1\\(2+1)^{3}=2^{3}+3\cdot 2^{2}\cdot 1+3\cdot 1\cdot 2+1\\(3+1)^{3}=3^{3}+3\cdot 3^{2}\cdot 1+3\cdot 1\cdot 3+1\\\vdots\\(n+1)^{3}=n^{3}+3\cdot n^{2}\cdot 1+3\cdot 1\cdot n+1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ (n+1)^{3}=1^{3}+3(1^{2}+2^{2}+...+n^{2})+3(1+2+...+n)+n}\)
\(\displaystyle{ n^{3}+3n^{2}+3n+1=1+3S_{n^{2}}+3S_{n}+n}\)
\(\displaystyle{ n^{3}+3n^{2}+2n=3S_{n^{2}}+3 \frac{n^{2}+n}{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{n^{2}}=\frac{2n^{3}+3n^{2}+n}{6}}\)


+\(\displaystyle{ \left{\begin{array}(1+1)^{4}=1^{4}+4\cdot 1^{3}\cdot 1+6\cdot 1^{2}\cdot 1+4\cdot 1\cdot 1+1\\(2+1)^{4}=2^{4}+4\cdot 2^{3}\cdot 1+6\cdot 2^{2}\cdot 1+4\cdot 2\cdot 1+1\\(3+1)^{4}=3^{4}+4\cdot 3^{3}\cdot 1+6\cdot 3^{2}\cdot 1+4\cdot 3\cdot 1+1\\\vdots\\(n+1)^{4}=n^{4}+4\cdot n^{3}\cdot 1+6\cdot n^{2}\cdot 1+4\cdot n\cdot 1+1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ (n+1)^{4}=1^{4}+4(1^{3}+2^{3}+...+n^{3})+6(1^{2}+2^{2}+...+n^{2})+4(1+2+...+n)+n}\)
\(\displaystyle{ n^{4}+4n^{3}+6n^{2}+4n+1=1+4S_{n^{3}}+6S_{n^{2}}+4S_{n}+n}\)
\(\displaystyle{ n^{4}+4n^{3}+6n^{2}+3n=4S_{n^{3}}+6 \frac{2n^{3}+3n^{2}+n}{6}+4 \frac{n^{2}+n}{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{n^{3}}=\frac{n^{4}+2n^{3}+n^{2}}{4}}\)


+\(\displaystyle{ \left{\begin{array}(1+1)^{5}=1^{5}+5\cdot 1^{4}\cdot 1+10\cdot 1^{3}\cdot 1+10\cdot 1^{2}\cdot 1+5\cdot 1\cdot 1+1\\(2+1)^{5}=2^{5}+5\cdot 2^{4}\cdot 1+10\cdot 2^{3}\cdot 1+10\cdot 2^{2}\cdot 1+5\cdot 2\cdot 1+1\\(3+1)^{5}=3^{5}+5\cdot 3^{4}\cdot 1+10\cdot 3^{3}\cdot 1+10\cdot 3^{2}\cdot 1+5\cdot 3\cdot 1+1\\\vdots\\(n+1)^{5}=n^{5}+5\cdot n^{4}\cdot 1+10\cdot n^{3}\cdot 1+10\cdot n^{2}\cdot 1+5\cdot n\cdot 1+1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ (n+1)^{5}=1^{5}+5(1^{4}+2^{4}+...+n^{4})+10(1^{3}+2^{3}+...+n^{3})+10(1^{2}+2^{2}+...+n^{2})+5(1+2+...+n)+n}\)
\(\displaystyle{ n^{5}+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n+1=1+5S_{n^{4}}+10S_{n^{3}}+10S_{n^{2}}+5S_{n}+n}\)
\(\displaystyle{ n^{5}+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+4n=5S_{n^{4}}+10 \frac{n^{4}+2n^{3}+n^{2}}{4}+10 \frac{2n^{3}+3n^{2}+n}{6}+5 \frac{n^{2}+n}{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{n^{4}}=\frac{6n^{5}+15n^{4}+10n^{3}-n}{30}}\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, o 15:28 przez jasny, łącznie zmieniany 1 raz.
patusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2006, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

Potęgi

Post autor: patusia »

jasny, DZIĘKI ALE I TAK Z TEGO NIC NIE WIEM
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Potęgi

Post autor: Tristan »

jasny pokazał Ci, jak rekurencyjnie dość do tego, czego chcesz.
Ogólnie \(\displaystyle{ 1^4 +2^4+3^4+...+n^4 =\frac{n(n+1)(2n+1)(3n^2+3n-1)}{30}}\). Czyli teraz podstawiasz sobie za n=50 i otrzymujesz to, co chcesz
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 832
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Potęgi

Post autor: jasny »

patusia pisze:jasny, DZIĘKI ALE I TAK Z TEGO NIC NIE WIEM
Po prostu to jest bardzo ciekawy sposób na znajdowanie takich wzorów. Tworzysz kolejne układy równań, dodajesz je stronami, skracasz co się da, i wychodzą jak wyżej sumy kolejnych potęg liczb naturalnych.
NeVeS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 gru 2005, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK

Potęgi

Post autor: NeVeS »

Ja mam pytanie odnośnie tego sposobu rekurencyjnego, a właściwie do dodawania stronami, mógłbym prosić o dokładniejsze wyjaśnienie jak dodawać taki układ stronami, bo nie wiem skąd się wziął taki wynik.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 832
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Potęgi

Post autor: jasny »

Po prostu dodajesz do siebie lewe strony wszystkich równań i prawe, skracasz co się da, wyciągasz przed nawias, itp...
kastien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lis 2006, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...

Potęgi

Post autor: kastien »

Proszę o dokladniejsze rozpisanie tego wyrażena:

AU
AU
e512a5d977cb7ad9.jpg (19.46 KiB) Przejrzano 417 razy
[/url]
ODPOWIEDZ