Narysuj wykres funkcji wymiernej

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Snoopp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Narysuj wykres funkcji wymiernej

Post autor: Snoopp »

Witam,
Proszę o pomoc w zadaniu.
Problem w tym, że nie wiem jak sprowadzić następującą funkcję do postaci kanonicznej funkcji homograficznej:
\(\displaystyle{ y= \frac{-2x+1}{5x+3}}\)

z góry dziękuję,
pozdrawiam
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

Narysuj wykres funkcji wymiernej

Post autor: Czoug »

Przeksztalc ja w taka postac:
\(\displaystyle{ a+ \frac{b}{5x-d}}\), gdzie a,b,d to jakies liczby.
zaczynasz od narysowania b/(5x) i nastpenie przesuwasz o wektor u=[d;a]
Snoopp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Narysuj wykres funkcji wymiernej

Post autor: Snoopp »

No tak, ja wiem...tylko właśnie nie potrafię jej przekształcić w tą postać. (Nie wiem co z licznikiem zrobić)
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

Narysuj wykres funkcji wymiernej

Post autor: Czoug »

\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}= \frac{(x+1)-1}{x+1}=1- \frac{1}{x+1}}\)
analogicznie do tego sprobuj
Snoopp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Narysuj wykres funkcji wymiernej

Post autor: Snoopp »

nie koniecznie,

ale już wiem jak to zrobić
to jest jeden z takich trudniejszych przykładów
gdzie należy przed nawias wyciągnąć \(\displaystyle{ - \frac{2}{5}}\)

pozdr
ODPOWIEDZ