(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
mam problem z kilkoma zadaniami i prosze o pomoc
zad.1
wykazac ze jezeli liczby \(\displaystyle{ a,b}\) sa wzglednie pierwsze to \(\displaystyle{ NWD(11a+2b,18a+5b)=1}\) lub \(\displaystyle{ 19}\)
zad.2
pokazac ze jesli \(\displaystyle{ p,q}\) sa liczbami pierwszymi \(\displaystyle{ >3}\), to liczba \(\displaystyle{ p^2-q^2}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 24}\).
zad.1
wykazac ze jezeli liczby \(\displaystyle{ a,b}\) sa wzglednie pierwsze to \(\displaystyle{ NWD(11a+2b,18a+5b)=1}\) lub \(\displaystyle{ 19}\)
zad.2
pokazac ze jesli \(\displaystyle{ p,q}\) sa liczbami pierwszymi \(\displaystyle{ >3}\), to liczba \(\displaystyle{ p^2-q^2}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 24}\).
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
Zadanie II
Wszystkie liczby pierwsze wieksze od \(\displaystyle{ 3}\) mozna przedstawic w postaci:
\(\displaystyle{ 6k \pm 1}\)
tak wiec:
\(\displaystyle{ p = 6a \pm 1\\
q = 6b\pm 1}\)
Zakladamy ze:
\(\displaystyle{ p = 6a + b\\
q = 6c + d}\)
gdzie: \(\displaystyle{ a, c \in\NN; b, d\in \{-1; 1\}}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (p - q)(p + q) = (6a + b - 6c - d)(6a + b + 6c + d) =\\=(6a - 6c + b - d)(6a + 6c + b + d)}\)
Mamy cztery przypadki:
a) \(\displaystyle{ b = -1; d = -1}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (6a - 6c - 1 + 1)(6a + 6c - 1 - 1) = (6a - 6c)(6a + 6c - 2) =\\=12(a - c)(3a + 3c - 1)}\)
Gdy: \(\displaystyle{ 24\mid 12(a - c)(3a + 3c - 1) 2|(a - c)(3a + 3c - 1)}\). Mamy:
\(\displaystyle{ 2\mid a \land 2\mid b \Rightarrow 2\mid (a - c)\\
(2\nmid a \land 2\mid b) \lor (2\mid a \land 2\nmid b) \Rightarrow 2\mid (3a + 3c - 1)\\
2\nmid a \land 2\nmid b \Rightarrow 2\mid (a - c)}\)
b) \(\displaystyle{ b = 1; d = -1}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (6a - 6c + 1 + 1)(6a + 6c + 1 - 1) = (6a - 6c + 2)(6a + 6c) =\\=12(3a - 3c + 1)(a + c)}\)
Sytuacja analogiczna jak poprzednio.
c) \(\displaystyle{ b = -1; d = 1}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (6a - 6c - 1 - 1)(6a + 6c - 1 + 1) = (6a - 6c - 2)(6a + 6c) =\\=12(3a - 3c - 1)(a + c)}\)
Podobnie jak poprzednio.
d) \(\displaystyle{ b = 1; d = 1}\)
\(\displaystyle{ p^2\mbox{ i }q^2 = (6a - 6c + 1 - 1)(6a + 6c + 1 + 1) =(6a - 6c)(6a + 6c + 2) =\\= 12(a - c)(3a + 3c + 1)}\)
Takze identyczna sytuacja.
Pozdrawiam, GNicz
Wszystkie liczby pierwsze wieksze od \(\displaystyle{ 3}\) mozna przedstawic w postaci:
\(\displaystyle{ 6k \pm 1}\)
tak wiec:
\(\displaystyle{ p = 6a \pm 1\\
q = 6b\pm 1}\)
Zakladamy ze:
\(\displaystyle{ p = 6a + b\\
q = 6c + d}\)
gdzie: \(\displaystyle{ a, c \in\NN; b, d\in \{-1; 1\}}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (p - q)(p + q) = (6a + b - 6c - d)(6a + b + 6c + d) =\\=(6a - 6c + b - d)(6a + 6c + b + d)}\)
Mamy cztery przypadki:
a) \(\displaystyle{ b = -1; d = -1}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (6a - 6c - 1 + 1)(6a + 6c - 1 - 1) = (6a - 6c)(6a + 6c - 2) =\\=12(a - c)(3a + 3c - 1)}\)
Gdy: \(\displaystyle{ 24\mid 12(a - c)(3a + 3c - 1) 2|(a - c)(3a + 3c - 1)}\). Mamy:
\(\displaystyle{ 2\mid a \land 2\mid b \Rightarrow 2\mid (a - c)\\
(2\nmid a \land 2\mid b) \lor (2\mid a \land 2\nmid b) \Rightarrow 2\mid (3a + 3c - 1)\\
2\nmid a \land 2\nmid b \Rightarrow 2\mid (a - c)}\)
b) \(\displaystyle{ b = 1; d = -1}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (6a - 6c + 1 + 1)(6a + 6c + 1 - 1) = (6a - 6c + 2)(6a + 6c) =\\=12(3a - 3c + 1)(a + c)}\)
Sytuacja analogiczna jak poprzednio.
c) \(\displaystyle{ b = -1; d = 1}\)
\(\displaystyle{ p^2 - q^2 = (6a - 6c - 1 - 1)(6a + 6c - 1 + 1) = (6a - 6c - 2)(6a + 6c) =\\=12(3a - 3c - 1)(a + c)}\)
Podobnie jak poprzednio.
d) \(\displaystyle{ b = 1; d = 1}\)
\(\displaystyle{ p^2\mbox{ i }q^2 = (6a - 6c + 1 - 1)(6a + 6c + 1 + 1) =(6a - 6c)(6a + 6c + 2) =\\= 12(a - c)(3a + 3c + 1)}\)
Takze identyczna sytuacja.
Pozdrawiam, GNicz
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
zadanie I nie jest prawdziwe:
\(\displaystyle{ a= 19\\
b = 13}\)
\(\displaystyle{ NWD(11a+2b,18a+5b)=NWD(407,1023)= 11}\)
\(\displaystyle{ a= 19\\
b = 13}\)
\(\displaystyle{ NWD(11a+2b,18a+5b)=NWD(407,1023)= 11}\)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
Dla podanych przez Ciebie wartosci:
\(\displaystyle{ a = 19\\
b = 13}\)
\(\displaystyle{ 11a + 2b = 11 \cdot 19 + 2 \cdot 13 = 235\\
18a + 5b = 18 \cdot 19 + 5 \cdot 13 = 407}\)
\(\displaystyle{ NWD(235, 407) = 1}\)
Pozdrawiam, GNicz
\(\displaystyle{ a = 19\\
b = 13}\)
\(\displaystyle{ 11a + 2b = 11 \cdot 19 + 2 \cdot 13 = 235\\
18a + 5b = 18 \cdot 19 + 5 \cdot 13 = 407}\)
\(\displaystyle{ NWD(235, 407) = 1}\)
Pozdrawiam, GNicz
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
faktycznie, cos zle wyliczylam. W takim razie to moze byc prawda, ale teoria liczb jest troszke jaby zapomniana przeze mnie, bede musiala pomyslec nad rozwiazaniem.
-
TomciO
- Użytkownik

- Posty: 286
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
zad.2
Latwo zauwazyc, ze reszty z dzielenia liczb pierwszych przez \(\displaystyle{ 8}\) wynosza \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 3}\) albo \(\displaystyle{ 5}\) albo \(\displaystyle{ 7}\).
Latwo rowniez zauwazyc, ze reszta z dzielenia liczb pierwszych przez \(\displaystyle{ 3}\) wynosi \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 2}\).
Wiec dla \(\displaystyle{ 8}\) mamy reszty: \(\displaystyle{ 1,3,5,7}\)
Dla 3: \(\displaystyle{ 1,2}\)
Potegujac liczbe poteguje sie rowniez reszta z dzielenia, a wiec:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1=1\\
3 \cdot 3=9\\
5 \cdot 5=25\\
7 \cdot 7=49}\)
Kazda z tych liczb mozna zapisac w postaci \(\displaystyle{ 8k+1}\), czyli kazda liczba pierwsza \(\displaystyle{ >3}\) podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 8}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\).
Robimy to samo z resztami dla \(\displaystyle{ 3}\):
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1=1\\
2 \cdot 2=4}\)
Tutaj rowniez kazda z tych liczb mozna zapisac w postaci \(\displaystyle{ 3k+1}\), a wiec widac ze kazda liczba pierwsza \(\displaystyle{ >3}\) podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\).
Wynika z tego, ze kazda liczba pierwsza \(\displaystyle{ >3}\) podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 24}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\) (bo \(\displaystyle{ 8 \cdot 3=24}\)). Stad wiadomo, ze roznica dwoch liczb pierwszych \(\displaystyle{ >3}\) podniesionych do kwadratow jest podzielna przez \(\displaystyle{ 24}\) gdyz maja ta sama reszte z dzielenia przez \(\displaystyle{ 24}\).
Slabo to wytlumaczylem, ale robilem co moglem :.
Latwo zauwazyc, ze reszty z dzielenia liczb pierwszych przez \(\displaystyle{ 8}\) wynosza \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 3}\) albo \(\displaystyle{ 5}\) albo \(\displaystyle{ 7}\).
Latwo rowniez zauwazyc, ze reszta z dzielenia liczb pierwszych przez \(\displaystyle{ 3}\) wynosi \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 2}\).
Wiec dla \(\displaystyle{ 8}\) mamy reszty: \(\displaystyle{ 1,3,5,7}\)
Dla 3: \(\displaystyle{ 1,2}\)
Potegujac liczbe poteguje sie rowniez reszta z dzielenia, a wiec:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1=1\\
3 \cdot 3=9\\
5 \cdot 5=25\\
7 \cdot 7=49}\)
Kazda z tych liczb mozna zapisac w postaci \(\displaystyle{ 8k+1}\), czyli kazda liczba pierwsza \(\displaystyle{ >3}\) podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 8}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\).
Robimy to samo z resztami dla \(\displaystyle{ 3}\):
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1=1\\
2 \cdot 2=4}\)
Tutaj rowniez kazda z tych liczb mozna zapisac w postaci \(\displaystyle{ 3k+1}\), a wiec widac ze kazda liczba pierwsza \(\displaystyle{ >3}\) podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\).
Wynika z tego, ze kazda liczba pierwsza \(\displaystyle{ >3}\) podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 24}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\) (bo \(\displaystyle{ 8 \cdot 3=24}\)). Stad wiadomo, ze roznica dwoch liczb pierwszych \(\displaystyle{ >3}\) podniesionych do kwadratow jest podzielna przez \(\displaystyle{ 24}\) gdyz maja ta sama reszte z dzielenia przez \(\displaystyle{ 24}\).
Slabo to wytlumaczylem, ale robilem co moglem :.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Gregsky
- Użytkownik

- Posty: 158
- Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 1 raz
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
Skąd ty to wziąłeś?Jest na to jakiś dowód? To że niektóre liczby pierwsze pasują, to nie znaczy ze wszystkie...gnicz pisze: Wszystkie liczby pierwsze wieksze od \(\displaystyle{ 3}\) mozna przedstawic w postaci:
\(\displaystyle{ 6k \pm 1}\)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
zalozmy przeciwnie, \(\displaystyle{ p=6k+2=2(3k+1)}\) nie
itd z reszta
itd z reszta
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
Teoria liczb sie klania.gregsky pisze:Skąd ty to wziąłeś? Jest na to jakiś dowód? To że niektóre liczby pierwsze pasują, to nie znaczy ze wszystkie...
Pozdrawiam, GNicz
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
niech \(\displaystyle{ d}\) bedzie \(\displaystyle{ (11a+2b,18a+5b)}\) wtedy
\(\displaystyle{ d\mid 2(11a+2b)+3(18a+5b)=19(4a+b)}\)
oraz
\(\displaystyle{ d\mid 5(11a+2b)-2(18a+5b)=19a}\)
zalozmy przeciwnie, ze nwd jest rozny od \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 19}\) wtedy dzieli \(\displaystyle{ 4a+b}\) oraz \(\displaystyle{ a}\), ale wtedy dzielilby tez \(\displaystyle{ b}\). sprzecznosc
\(\displaystyle{ d\mid 2(11a+2b)+3(18a+5b)=19(4a+b)}\)
oraz
\(\displaystyle{ d\mid 5(11a+2b)-2(18a+5b)=19a}\)
zalozmy przeciwnie, ze nwd jest rozny od \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 19}\) wtedy dzieli \(\displaystyle{ 4a+b}\) oraz \(\displaystyle{ a}\), ale wtedy dzielilby tez \(\displaystyle{ b}\). sprzecznosc
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
Odświeżę stary temat, ale właśnie trafiłam na to zadanko i mi się bardzo spodobało
Pojawiło mi się w głowie pytanie co do rozwiązania zaproponowanego przez TomciO.
Twierdzimy, że każda liczba pierwsza podniesiona do kwadratu (większa od 3) daje się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 8k+1}\). I podobnie każda liczba pierwsza podniesiona do kwadratu (większa od 3) daje się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 3k+1}\).
Ok, rozumiem to.
Ale dlaczego potem twierdzimy, że takie liczby przy dzieleniu przez 24 dają resztę 1? Tego przejścia nie rozumiem i proszę o objaśnienie.
Pojawiło mi się w głowie pytanie co do rozwiązania zaproponowanego przez TomciO.
Twierdzimy, że każda liczba pierwsza podniesiona do kwadratu (większa od 3) daje się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 8k+1}\). I podobnie każda liczba pierwsza podniesiona do kwadratu (większa od 3) daje się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 3k+1}\).
Ok, rozumiem to.
Ale dlaczego potem twierdzimy, że takie liczby przy dzieleniu przez 24 dają resztę 1? Tego przejścia nie rozumiem i proszę o objaśnienie.
- Santiago A
- Użytkownik

- Posty: 247
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
(2 zadania) NWD i liczby pierwsze
Mamy \(\displaystyle{ p^2=8k+1=3l+1}\) dla jakichś całkowitych \(\displaystyle{ k, l}\)
Stąd \(\displaystyle{ 8k=3l}\), a ponieważ \(\displaystyle{ \mathrm{NWD}(8,3)=1}\), mamy \(\displaystyle{ 3\mid k}\) oraz \(\displaystyle{ 8\mid l}\)
Stąd \(\displaystyle{ p^2=24m+1}\) dla \(\displaystyle{ m=\frac{k}{3}=\frac{l}{8}}\)
Stąd \(\displaystyle{ 8k=3l}\), a ponieważ \(\displaystyle{ \mathrm{NWD}(8,3)=1}\), mamy \(\displaystyle{ 3\mid k}\) oraz \(\displaystyle{ 8\mid l}\)
Stąd \(\displaystyle{ p^2=24m+1}\) dla \(\displaystyle{ m=\frac{k}{3}=\frac{l}{8}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy


