wykaż ze : \(\displaystyle{ \sqrt[3]{54+30\sqrt{3}} + \sqrt[3]{54-30\sqrt{3}} = 6}\)
jak to zadanie zrobi? muszę wytłumaczyć siostrze:) prawdopodobnie proste,ale niewiele pamiętam
Najlepiej krok po kroku:)
Dzięki za pomoc
Jak to rozwiązac krok po kroku?
-
Tadrion
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Jak to rozwiązac krok po kroku?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{54+30\sqrt{3}} + \sqrt[3]{54-30\sqrt{3}} = 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3^3+3*3^2\sqrt{3}+3*3*(\sqrt{3})^2+3\sqrt{3} } + \sqrt[3]{3^3-3*3^2\sqrt{3}+3*3*(\sqrt{3})^2-3\sqrt{3} } = \sqrt[3]{(3+\sqrt{3})^3} + \sqrt[3]{(3-\sqrt{3})^3} = 3+\sqrt{3} + 3-\sqrt{3}=6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3^3+3*3^2\sqrt{3}+3*3*(\sqrt{3})^2+3\sqrt{3} } + \sqrt[3]{3^3-3*3^2\sqrt{3}+3*3*(\sqrt{3})^2-3\sqrt{3} } = \sqrt[3]{(3+\sqrt{3})^3} + \sqrt[3]{(3-\sqrt{3})^3} = 3+\sqrt{3} + 3-\sqrt{3}=6}\)
Jak to rozwiązac krok po kroku?
Dziękuję:)
A możesz jeszcze mi napisać które z wzorów skróconych zastosowałeś?
A możesz jeszcze mi napisać które z wzorów skróconych zastosowałeś?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
