potęgowanie liczb

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
teheris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 07:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

potęgowanie liczb

Post autor: teheris »

Trzecią czesc liczby\(\displaystyle{ 3^{150}}\) jest rowna:
a) \(\displaystyle{ 1^{50}}\)
b) \(\displaystyle{ 1^{150}}\)
c) \(\displaystyle{ 3^{50}}\)
d) \(\displaystyle{ 3^{149}}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

potęgowanie liczb

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot 3^{150} = 3^{-1} \cdot 3^{150} = 3^{149}}\)
ODPOWIEDZ