Definicja funkcji trygonometrycznej.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Definicja funkcji trygonometrycznej.

Post autor: Yrch »

Jest sobie zadanko:
"Korzystając z definicji funkcji trygonometrycznych uzasadnij, że dla każdego x zachodzi nierówność :
\(\displaystyle{ \sin 7 x + \cos 15x + \sin 1 9x}\) czyli tamta suma przyjelaby co najwyzej wartosc 3 (choc i tu nie jestem pewien czy az 3 jest mozliwa ale to nie jest wazne). Wiec ktos ma jakis pomysl?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Definicja funkcji trygonometrycznej.

Post autor: Rogal »

No właśnie tak piszesz:
\(\displaystyle{ \sin 7 x < 1\\
\cos 1 5x < 1\\
\sin 1 9x < 1}\)

i dodajesz stronami.
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Definicja funkcji trygonometrycznej.

Post autor: Yrch »

Dzieki za potwierdzenie.
ODPOWIEDZ