znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
curious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 18 lut 2006, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sweet Home Alabama
Podziękował: 12 razy

znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Post autor: curious »

jak w temacie
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Post autor: juzef »

\(\displaystyle{ \cos 5x= -1}\)
Awatar użytkownika
vomit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 16 razy

znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Post autor: vomit »

\(\displaystyle{ 3+3 \cos 5 x=0 \\
\cos 5 x=-1 \\
x=\frac{1}{5}\pi +\frac{2}{5}k\pi}\)
curious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 18 lut 2006, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sweet Home Alabama
Podziękował: 12 razy

znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Post autor: curious »

vomit można jaśniej?
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Post autor: siNister »

jezeli przez t oznaczysz sobie 5x to bedziesz mial, ze

\(\displaystyle{ \cos t =-1}\)
a to wtedy, gdy \(\displaystyle{ t=\pi + 2k\pi}\)
tak wiec \(\displaystyle{ 5x=\pi + 2k\pi}\) dzielimy przez 5
i mamy \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{5}+\frac{2}{5}k\pi}\)

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1069
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

znaleźć miejsca zerowe f(x)=3+3cos5x

Post autor: Uzo »

A jak chcesz to zobaczyć to narysuj sobie wykres i wszystko bedzie jaśniutkie;)
ODPOWIEDZ