Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
Andreas
- Użytkownik
![Użytkownik Użytkownik](./images/ranks/rank_13.gif)
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
Post
autor: Andreas »
Jak zmodyfikować wzór funkcji \(\displaystyle{ \sin(x)}\) żeby okresem nowej funkcji była jakaś podana liczba np. \(\displaystyle{ a}\)?
-
Mikolaj9
- Użytkownik
![Użytkownik Użytkownik](./images/ranks/rank_11.gif)
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Post
autor: Mikolaj9 »
Tak chyba trzeba zrobić: \(\displaystyle{ sin( \frac{x}{a\pi})}\)