dla jakich liczb calowitych?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
barbari8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 11:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: to zalezy od dnia
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

dla jakich liczb calowitych?

Post autor: barbari8 »

nie wiem czy dobry dzial wybralam...z gory przepraszam....

dla jakich liczb calkowitych a liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{3}-2a^{2}+3}{a^{2}-2a}}\) jest takze liczba calkowita?
Awatar użytkownika
vomit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 16 razy

dla jakich liczb calowitych?

Post autor: vomit »

raczej nie ten dział. mimo wszystko ja bym tak to zrobił:
\(\displaystyle{ \frac{a^3-2a^2+3}{a^2-2a}=\frac{a^2(a-2)+3}{a(a-2)}=a+\frac{3}{a(a-2)}}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ a(a-2)}\) musi być dzielnikiem 3 dla \(\displaystyle{ a}\) należącego do liczb całkowitych. czyli \(\displaystyle{ a(a-2)=1}\) lub \(\displaystyle{ a(a-2)-1}\) lub \(\displaystyle{ a(a-2)=3}\) lub \(\displaystyle{ a(a-2)=-3}\). dalej powinnaś sobie poradzić:)
P.S. jeśli coś nie tak z tym rozwiązaniem to poprawicie mnie
ODPOWIEDZ