wyznacz m

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
asiunia7155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 paź 2009, o 12:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

wyznacz m

Post autor: asiunia7155 »

możecie pomoc mi w zadaniu?

wyznacz m:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)m + 2 = 2m + \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
ahaswer22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 paź 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Pomógł: 4 razy

wyznacz m

Post autor: ahaswer22 »

hmm a próbowałas przenieść coś z jednej strony na drugą:)
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

wyznacz m

Post autor: mikrobart »

150097.htm
150096.htm
150101.htm

Nie za dużo tematów?
Awatar użytkownika
Plakyra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 29 paź 2009, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

wyznacz m

Post autor: Plakyra »

\(\displaystyle{ m\sqrt{2} + 2 = 2m + \sqrt{2} \\
m \sqrt{2} -2m = \sqrt{2} - 2\\
m( \sqrt{2}-2) = \sqrt{2} - 2\\}\)

Po skróceniu
Odp m=1.

22:03:: Odpowiedzi czasem są błędne.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, o 22:04 przez Plakyra, łącznie zmieniany 2 razy.
asiunia7155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 paź 2009, o 12:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

wyznacz m

Post autor: asiunia7155 »

taaa próbowałam ale w odpowiedzi mam napisane ze m = -1 i mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

wyznacz m

Post autor: mikrobart »

asiunia7155, odpowiedzi nie zawsze mówią prawdę. Koledzy mają rację, \(\displaystyle{ m=1}\)

Bo jeśli \(\displaystyle{ m=-1}\), to
\(\displaystyle{ \sqrt{2}m + 2 = 2m + \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -\sqrt{2} + 2 = -2 + \sqrt{2}}\)
Co prawdą nie jest
ODPOWIEDZ