Jak się to robiło??
- jakkubek
- Użytkownik

- Posty: 96
- Rejestracja: 31 mar 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilmesau
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Jak się to robiło??
Największy wspolny dzielnik dwoch liczb naturalnych wynosi 6, a najmniejsza wspolna wielokrotnosc tych liczb jest rowna 210. Znajdz te liczby
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Jak się to robiło??
Witam.
Te liczby to 30 i 42 (oraz oczywiście 6 i 210 - jak to z resztą zauważył Tomasz Rużycki).
A wynika to z prostego faktu:
Jeżeli przedstawisz sobie te dwie liczby (powiedzmy a i b) jako
a=kn i b=km, gdzie n i m są względnie pierwsze, to
NWD będzie równe k, a NWW iloczynowi knm.
Dalej myślę, że sobie poradzisz...
Te liczby to 30 i 42 (oraz oczywiście 6 i 210 - jak to z resztą zauważył Tomasz Rużycki).
A wynika to z prostego faktu:
Jeżeli przedstawisz sobie te dwie liczby (powiedzmy a i b) jako
a=kn i b=km, gdzie n i m są względnie pierwsze, to
NWD będzie równe k, a NWW iloczynowi knm.
Dalej myślę, że sobie poradzisz...
Ostatnio zmieniony 8 maja 2006, o 16:12 przez Sir George, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Jak się to robiło??
Sir George, sprawdz swoje rozwiazanie, mi wyszlo jeszcze \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 210}\)
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Jak się to robiło??
Racja... ostatnio coś coraz częściej miewam zaćmienia.... przecież 1 też jest liczbą całkowitą...Tomasz Rużycki pisze:mi wyszlo jeszcze i
Jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi...aha, posta poprawiłem....