Cześć
Może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć coś takiego
\(\displaystyle{ \tg 4 3 ^\circ \cdot \tg 4 4^\circ \cdot \tg 4 5^\circ \cdot \tg 4 6^\circ \cdot \tg 4 7^\circ}\)
albo, kiedy liczba zwiększa się o np. 10:
np.
\(\displaystyle{ \ctg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ \cdot \ctg 5 5^\circ \cdot \ctg 6 5^\circ}\)
Może mi ktoś wyjaśnić jak coś takiego obliczyć
Z góry dziękuje i pozdrawiam Asia
może mi ktoś wyjaśnić
-
wielki laik
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
może mi ktoś wyjaśnić
\(\displaystyle{ \tg 4 3^\circ \cdot \tg 4 4^\circ \cdot \tg 4 5^\circ \cdot \tg 4 6^\circ \cdot \tg 4 7^\circ = \tg 4 3^\circ \cdot \tg 4 4^\circ \cdot \tg 4 5^\circ \cdot \tg \left( 90^\circ-44^\circ \right) \cdot \tg \left( 90^\circ-43^\circ \right) = \tg 4 3°^\circ \cdot \ctg 4 3^\circ \cdot \tg 4 4^\circ \cdot \ctg 4 4^\circ \cdot \tg 4 5^\circ =1 \cdot 1 \cdot 1=1
\\ \\
\ctg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ \cdot \ctg 5 5^\circ \cdot \ctg 6 5^\circ = \ctg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ \cdot \ctg \left( 90^\circ-35^\circ \right) \cdot \ctg \left( 90^\circ-25^\circ \right) = \ctg 2 5^\circ \cdot \tg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \tg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ = 1 \cdot 1 \cdot 1=1}\)
\\ \\
\ctg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ \cdot \ctg 5 5^\circ \cdot \ctg 6 5^\circ = \ctg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ \cdot \ctg \left( 90^\circ-35^\circ \right) \cdot \ctg \left( 90^\circ-25^\circ \right) = \ctg 2 5^\circ \cdot \tg 2 5^\circ \cdot \ctg 3 5^\circ \cdot \tg 3 5^\circ \cdot \ctg 4 5^\circ = 1 \cdot 1 \cdot 1=1}\)
-
wielki laik
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz