najmniejsza wartosc wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

najmniejsza wartosc wielomianu

Post autor: marcin2447 »

1Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10}\)
2Wykaż żę wielomian W przybiera wartosci dodatnie dla każdego x, gdy
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-2x^3+2x^2-8x-8}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

najmniejsza wartosc wielomianu

Post autor: piasek101 »

marcin2447 pisze:2Wykaż żę wielomian W przybiera wartosci dodatnie dla każdego x, gdy
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-2x^3+2x^2-8x-8}\)
Weź x =1 i po zadaniu.

1. Podstawiasz x - 2,5 = t
Zwijasz do dwukwadratowego \(\displaystyle{ W(t)=(t^2-1,5^2)(t^2-0,5^2)+10}\)

Podstawiasz \(\displaystyle{ t^2=z}\) szukasz min tego W(z) mam najmniejszą wartość (9).
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

najmniejsza wartosc wielomianu

Post autor: matshadow »

2. Chyba stary coś przepisałeś źle , x=0 i sprzeczność z zadaniem
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

najmniejsza wartosc wielomianu

Post autor: piasek101 »

matshadow pisze:2. Chyba stary coś przepisałeś źle , x=0 i sprzeczność z zadaniem
Czyżbym pisał niewidzialne posty ?
ODPOWIEDZ