zadanie z dwoma beczkami
-
toomi
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 3 maja 2006, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
zadanie z dwoma beczkami
W piwnicy stoja dwie 77 litrowe beczki.Pierwsza jest wypelniona woda a druga jest pusta.Z pierwszej beczki wyplywaja w pierwszej sekundzie 4 litry wody a w kazdej nasteopnej o 0.2 mniej niz poprzednio.Rownoczensie do drugiej beczki wlewa siew pierwszej sekundzie 1.5 litra wodya w kazdej nastepnej o 0.5 litra wiecej niz poprzednio.Po ilu sekundach poziomy wody w obu naczyniach sie wyrownaja??
- Grzegorz Getka
- Użytkownik

- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
zadanie z dwoma beczkami
Naucz się klikać w "pomógł"... bo w poprzednich tematach zapomniałeś...
Masz do rozważenia dwa ciągi arytmetyczne, pierwszy jest malejący, gdzie r=0.2, drugi jest rosnący, gdzie r=0.5
Czyli zrównają się po 11 sekundach.
Masz do rozważenia dwa ciągi arytmetyczne, pierwszy jest malejący, gdzie r=0.2, drugi jest rosnący, gdzie r=0.5
Czyli zrównają się po 11 sekundach.
- ariadna
- Użytkownik

- Posty: 2676
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zadanie z dwoma beczkami
Zaistniały wątpliwości, więc zapiszę dla formalności.
Z pierwszej beczki woda ucieka w przestrzeń, a do drugiej skądś wpływa.
\(\displaystyle{ S_{1}}\)- tyle ucieka, ciąg arytm.
\(\displaystyle{ S_{2}}\)- tyle wpływa, ciąg arytm.
\(\displaystyle{ S_{1}=\frac{(2a_{1}+(n-1)r)n}{2}=\frac{(8-0,2(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ 77-S_{1}=S_{2}}\)
\(\displaystyle{ 77- \frac{(8-0,2(n-1))n}{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ 154- \frac{(8-0,2(n-1))n}{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ 154-8n+0,2n^{2}-0,2n=3n+0,5n^{2}-0,5n}\)
\(\displaystyle{ -0,3n^{2}-10,7n+154=0}\)
Rówanie ma dwa rozw, ale tylko jedno dodatnie n=11.
Z pierwszej beczki woda ucieka w przestrzeń, a do drugiej skądś wpływa.
\(\displaystyle{ S_{1}}\)- tyle ucieka, ciąg arytm.
\(\displaystyle{ S_{2}}\)- tyle wpływa, ciąg arytm.
\(\displaystyle{ S_{1}=\frac{(2a_{1}+(n-1)r)n}{2}=\frac{(8-0,2(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ 77-S_{1}=S_{2}}\)
\(\displaystyle{ 77- \frac{(8-0,2(n-1))n}{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ 154- \frac{(8-0,2(n-1))n}{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
\(\displaystyle{ 154-8n+0,2n^{2}-0,2n=3n+0,5n^{2}-0,5n}\)
\(\displaystyle{ -0,3n^{2}-10,7n+154=0}\)
Rówanie ma dwa rozw, ale tylko jedno dodatnie n=11.
-
gitarzystaa
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
zadanie z dwoma beczkami
ta linijka musi być bez dzielenia przez 2
\(\displaystyle{ 154- \frac{(8-0,2(n-1))n}{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
ponieważ powyżej mnożymy czyli \(\displaystyle{ 154- {(8-0,2(n-1))n}={(3+0,5(n-1))n}}\)
\(\displaystyle{ 154- \frac{(8-0,2(n-1))n}{2}=\frac{(3+0,5(n-1))n}{2}}\)
ponieważ powyżej mnożymy czyli \(\displaystyle{ 154- {(8-0,2(n-1))n}={(3+0,5(n-1))n}}\)