Zad 1 Z jaką prędkością spada spadochroniarz o masie m=80 kg , jeżeli siła oporu powietrza jest proporcjonalna do jego prędkości ze współczynnikiem b=200[ kg/s].
Zad. 2 Winda porusza się do góry z prędkością 2 m/s. W pewnej chwili w jej dach uderza piłka puszczona z miejsca, które w tej chwili znajdowało się 20m nad dachem windy. Od dachu piłka odbija się sprężyście. a) Na jaką wysokość odskoczy piłka w stosunku do dachu windy. b) Rozwiazać to zadanie gdy winda porusza się w dół z prędkością 2 m/s.
zada3. Ile czasu zajmie zsuwanie się klocka po równi pochyłej o wysokości 1 m, nachylonej pod kątem 30 stopni?
z góry bardzo dziękuje.
siła oporu powietrza, winda, równia pochyła.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
siła oporu powietrza, winda, równia pochyła.
Zadanie 1.
Albo może prościej. Prędkość maksymalna jest osiągana wtedy kiedy nie istnieje już przyśpieszenie, tzn. kiedy siła oporu powietrza równoważy siłę grawitacji, tj.:
\(\displaystyle{ F_g=F_{op}\\
mg=kv_{max}\\
v_{max}=\frac{mg}{k}\\
v_{max}=\frac{80kg\cdot 10\frac{m}{s}}{200\frac{kg}{s}}=4\frac{m}{s}}\)
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ F_g=F_{op}\\
mg=kv_{max}\\
v_{max}=\frac{mg}{k}\\
v_{max}=\frac{80kg\cdot 10\frac{m}{s}}{200\frac{kg}{s}}=4\frac{m}{s}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oświecim
- Podziękował: 2 razy
siła oporu powietrza, winda, równia pochyła.
ale dlaczego obliczamy prędkość maksymalną?
chodzi mi o to d;aczego akurat maksymalną a nie średnią?
chodzi mi o to d;aczego akurat maksymalną a nie średnią?
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
siła oporu powietrza, winda, równia pochyła.
W sumie dlatego, że autora zadania raczej interesuje maksymalna prędkość. Wpisz wiek w profil, ale podejrzewam, że to zadanie z liceum?
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
siła oporu powietrza, winda, równia pochyła.
w pewnym momencie spadochroniarz przestanie przyspieszać(uzyska prędkość maksymalną). Wnika to z I zasady dynamiki i tego, że gdyby siły oporu powietrza były większe od ciężaru to spadochroniarz by się wznosił, co jest nielogiczne...