Witam
Wiem ze było podobne zadanie ale tamte umiem zrobic a te mi nie wychodzi za pomoc dziękuje
o to zadanie :
Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu, którego suma n poczatkowych wyrazów wyraża się wzorem
Sn=5n-n �
a to drugie :
Wykopanie pierwszego metra studni kosztuje 8 zł , a kazdego następnego o 3 zł drożej
a) Wykopanie studni kosztowało 798 zł. Jaka była jej głębokość?
Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu
- ariadna
- Użytkownik

- Posty: 2676
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu
1)
\(\displaystyle{ S_{n-1}+a_{n}=S_{n}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=S_{n}-S_{n-1}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=5n-n^{2}-[5(n-1)-(n-1)^{2}]}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=5n-n^{2}-5n+5+n^{2}-2n+1}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=-2n+6}\)
2)
\(\displaystyle{ a_{1}=8}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ S_{n}=798}\)
Skorzytaj ze wzoru na sumę n-wyrazów ciągu aryt.
\(\displaystyle{ S_{n-1}+a_{n}=S_{n}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=S_{n}-S_{n-1}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=5n-n^{2}-[5(n-1)-(n-1)^{2}]}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=5n-n^{2}-5n+5+n^{2}-2n+1}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=-2n+6}\)
2)
\(\displaystyle{ a_{1}=8}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ S_{n}=798}\)
Skorzytaj ze wzoru na sumę n-wyrazów ciągu aryt.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu
1)
Pokaze Ci ogolna metode.
Niech \(\displaystyle{ a_n = an+b}\).
\(\displaystyle{ S_n = \frac{a_1+a_n}{2}\cdot n = \frac{a+b+an+b}{2}\cdot n = \frac{an^2+n(a+2b)}{2}}\)
Teraz wystarczy poprzyrownywac wspolczynniki.
Pokaze Ci ogolna metode.
Niech \(\displaystyle{ a_n = an+b}\).
\(\displaystyle{ S_n = \frac{a_1+a_n}{2}\cdot n = \frac{a+b+an+b}{2}\cdot n = \frac{an^2+n(a+2b)}{2}}\)
Teraz wystarczy poprzyrownywac wspolczynniki.
