Kolejne równanie z którym mam problem: \(\displaystyle{ \left( \cos x - \sin x \right) ^{2}+ \tg x =2 \sin ^ {2}x}\)
W tym zadaniu to już wogule nie wiem gdzie się pomyliłem. Doprowadziłem to do następującej postaci:
\(\displaystyle{ \sin 2x =\frac{1+\tg x}{1+\tg x}}\)
i ostatecznie \(\displaystyle{ \sin 2 x=1}\)
co dało mi wynik: \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4} + k\pi}\). Natomiasto powinno wyjść \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4} + \frac{k\pi}{2}}\). Dlaczego?
Równanie
- Mapedd
- Użytkownik

- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
Równanie
po wymnożeniu i pomnożeniu przez \(\displaystyle{ \cos x}\) dostałem
\(\displaystyle{ 2 \sin x \cos ^ 2x- \sin x +2 \sin ^ 2x \cos x - \cos x =0 \\
\sin x (2 \cos ^ 2x-1)+ \cos x (2 \sin ^ 2x-1)=0}\)
to cuś w pierwszym nawiasie to to samo co w drugim tyle ze z przeciwnym znakiem, czyli możemy wyłączyć:
\(\displaystyle{ 2 \left( \sin ^ 2x-\frac{1}{2} \right) \left( \cos x - \sin x \right) =0}\)
z pierwszego nawiasu mamy
\(\displaystyle{ \sin x =\frac{\sqrt{2}}{2}\, \vee\, \sin x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi\,\vee\,x=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\)
a z drugiego\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi\,\vee\,x=\frac{5\pi}{4}+2k\pi}\)
czyli ostatecznie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2}}\)
p.s. ustal z dziedziną bo ja zapomnialem i mi sie juz nie chce ale chyba wszytko wchodzi:)
p.s.2 moglem sie gdzieś walnąć:)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \cos ^ 2x- \sin x +2 \sin ^ 2x \cos x - \cos x =0 \\
\sin x (2 \cos ^ 2x-1)+ \cos x (2 \sin ^ 2x-1)=0}\)
to cuś w pierwszym nawiasie to to samo co w drugim tyle ze z przeciwnym znakiem, czyli możemy wyłączyć:
\(\displaystyle{ 2 \left( \sin ^ 2x-\frac{1}{2} \right) \left( \cos x - \sin x \right) =0}\)
z pierwszego nawiasu mamy
\(\displaystyle{ \sin x =\frac{\sqrt{2}}{2}\, \vee\, \sin x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi\,\vee\,x=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\)
a z drugiego\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi\,\vee\,x=\frac{5\pi}{4}+2k\pi}\)
czyli ostatecznie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2}}\)
p.s. ustal z dziedziną bo ja zapomnialem i mi sie juz nie chce ale chyba wszytko wchodzi:)
p.s.2 moglem sie gdzieś walnąć:)
