\(\displaystyle{ \tg x + \ctg x =4 \sin 2 x}\)
Już próbowałem zamieniać na sin i tg i nic mi nie wychodzi, jakieś pierwiastki albo brak rozwiązań. Proszę o jakieś wskazówki.
Rozwiąż równanie
- robert179
- Użytkownik

- Posty: 441
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }+\frac{ \cos x }{ \sin x }=8 \sin x \cdot \cos x}\)
Mi wyszło coś takiego. Tylko, że jak to podzielimy przez mianownik, to zostanie \(\displaystyle{ 1=8}\).
Mi wyszło coś takiego. Tylko, że jak to podzielimy przez mianownik, to zostanie \(\displaystyle{ 1=8}\).
- Grzegorz Getka
- Użytkownik

- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
Rozwiąż równanie
Najpierw rozpisujesz g x i ctg x i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \Large \frac{ \sin x }{ \cos x }+\frac{ \cos x }{ \sin x }=4 \sin 2 x}\)
Robisz współny mianownik i wykorzystujesz jedynkę trygonometryczną i dostajesz:
\(\displaystyle{ \Large \frac{1}{ \sin x \cos x }=4 \sin 2 x}\)
Mianownik zamieniasz na sin 2 x i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \Large \frac{2}{ \sin 2 x}=4 \sin 2 x}\)
Kolejne przekształcenie:
\(\displaystyle{ \Large \sin ^ {2}2x=\frac{1}{2}}\)
Ostatecznie do rozwiązania pozostaje prosta rzecz:
\(\displaystyle{ \Large \sin 2 x=\frac{\sqrt{2}}{2}\qquad \vee \qquad \sin 2 x= - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Ahh... Rozwiąże Ci do końca:
Pierwszy pierwiastek:
\(\displaystyle{ \Large 2x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \qquad \vee \qquad 2x=\frac{3}{4}\pi+2k\pi}\)
Drugi pierwiastek:
\(\displaystyle{ \Large 2x=-\frac{\pi}{4}+2k\pi \qquad \vee \qquad 2x=-\frac{3}{4}\pi +2k\pi}\)
Stronami dzielę przez dwa i zostają gotowe rozwiązania:
\(\displaystyle{ \Large x=\frac{\pi}{8}+k\pi \qquad \vee \qquad x=\frac{3}{8}\pi+k\pi}\)
\(\displaystyle{ \Large x=-\frac{\pi}{8}+k\pi \qquad \vee \qquad x=-\frac{3}{8}\pi +k\pi}\)
\(\displaystyle{ \Large \frac{ \sin x }{ \cos x }+\frac{ \cos x }{ \sin x }=4 \sin 2 x}\)
Robisz współny mianownik i wykorzystujesz jedynkę trygonometryczną i dostajesz:
\(\displaystyle{ \Large \frac{1}{ \sin x \cos x }=4 \sin 2 x}\)
Mianownik zamieniasz na sin 2 x i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \Large \frac{2}{ \sin 2 x}=4 \sin 2 x}\)
Kolejne przekształcenie:
\(\displaystyle{ \Large \sin ^ {2}2x=\frac{1}{2}}\)
Ostatecznie do rozwiązania pozostaje prosta rzecz:
\(\displaystyle{ \Large \sin 2 x=\frac{\sqrt{2}}{2}\qquad \vee \qquad \sin 2 x= - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Ahh... Rozwiąże Ci do końca:
Pierwszy pierwiastek:
\(\displaystyle{ \Large 2x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \qquad \vee \qquad 2x=\frac{3}{4}\pi+2k\pi}\)
Drugi pierwiastek:
\(\displaystyle{ \Large 2x=-\frac{\pi}{4}+2k\pi \qquad \vee \qquad 2x=-\frac{3}{4}\pi +2k\pi}\)
Stronami dzielę przez dwa i zostają gotowe rozwiązania:
\(\displaystyle{ \Large x=\frac{\pi}{8}+k\pi \qquad \vee \qquad x=\frac{3}{8}\pi+k\pi}\)
\(\displaystyle{ \Large x=-\frac{\pi}{8}+k\pi \qquad \vee \qquad x=-\frac{3}{8}\pi +k\pi}\)
