Dowód na okres sinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BrYcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3 razy

Dowód na okres sinusa

Post autor: BrYcH »

Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia, to liczba \(\displaystyle{ T=\frac{2\pi}{a}}\) jest okresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin ax}\).

Tak na chłopski rozum to jest dla mnie zrozumiałe bo miałem styczność z \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2}, \sin2x}\) i widziałem jak się zmienia okres, ale nie mam pojęcia jak to udowodnić.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Dowód na okres sinusa

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \sin ax = \sin (ax+2\pi) = \sin\left(a\left(x+\frac{2\pi}{a}\right)\right)}\), co konczy dowod.
ODPOWIEDZ