Witam
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale mam takie zadania:
1. Wyznaczyć długość fali o częstotliwości \(\displaystyle{ 15 \ MHz}\)
2. Wyznaczyć długość fali o okresie \(\displaystyle{ 10 \ ns}\)
3. Wyznaczyć częstotliwość fali o długości \(\displaystyle{ 75 \ um}\)
4. Wyznaczyć okres fali o długości \(\displaystyle{ 1,5 \ km}\)
Może ktoś mi pomóc jak to rozwiązać? Chodzi mi przedewszystkim o wzory jakich użyć. Wtedy mam nadzieję że jakoś sobie poradzę.
Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam
długość, częstotliwość oraz okres fali
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
długość, częstotliwość oraz okres fali
Wg mnie mało danych (brakuje prędkości).
\(\displaystyle{ \lambda = \frac{v}{f}}\), gdzie \(\displaystyle{ f}\) to częstotliwość.
\(\displaystyle{ f= \frac{1}{T}}\)
Ze wzorów to tyle.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \lambda = \frac{v}{f}}\), gdzie \(\displaystyle{ f}\) to częstotliwość.
\(\displaystyle{ f= \frac{1}{T}}\)
Ze wzorów to tyle.
Pozdrawiam.
długość, częstotliwość oraz okres fali
Też coś mi się tak wydaje. Dlatego nie wiem jak to zrobi. Gość zadał takie zadanka a biedny człowiek musi się męczyć i kombinować.