Komunikat: zadania, karta odpowiedzi, oraz nowy regulamin I etapu konkursu 2009/2010 ukaże się na naszej stronie pod koniec października br.
MM w GMiL 2009/10
-
Mruczek
- Użytkownik

- Posty: 1113
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
MM w GMiL 2009/10
Rozpoczęły się .
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
MM w GMiL 2009/10
Pojawiły się zadania, a wraz z nimi istotna zmiana: uczestnik robi zadania od pierwszego do n-tego, n zależne od kategorii. Powodzenia w rozwiązywaniu!
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
MM w GMiL 2009/10
Wy też uważacie że wpisywanie regulaminu na stronę internetową to cholernie długa i żmudna robota, wymagająca ładnych paru tygodni pracy?Poniższy regulamin od roku 2009/2010 ulegnie zmianom, zwłaszcza w punkcie dotyczącym półfinału 20 marca 2010. Nowy regulamin pojawi się na tej stronie pod koniec listopada br.
- johnny
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 4 lis 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
MM w GMiL 2009/10
Skoro juz zakonczyl sie pierwszy etap, to pokusze sie o drobne pytanie.
Jaka ilosc trojkatow otrzymaliscie w zadaniu 16?
Mnie udalo sie otrzymac 128, ale nie wiem czy to jest maksymalna ilosc...
Oprocz 16 to zadania dosyc proste(mowa o kategorii L1).
Jaka ilosc trojkatow otrzymaliscie w zadaniu 16?
Mnie udalo sie otrzymac 128, ale nie wiem czy to jest maksymalna ilosc...
Oprocz 16 to zadania dosyc proste(mowa o kategorii L1).
-
prox
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzostek
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
MM w GMiL 2009/10
uff.. to mi wyszlo tylko 59 trojkatow, z tym ze nie wiem czy nie bedzie 60 nie bylem tez pewny co do zadania 9 z encyklopediami - dalem tam 27 ruchow
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
MM w GMiL 2009/10
128 oO Matko Boska. Jak naprawdę tyle masz, to jesteś ostry.johnny pisze:Skoro juz zakonczyl sie pierwszy etap, to pokusze sie o drobne pytanie.
Jaka ilosc trojkatow otrzymaliscie w zadaniu 16?
Mnie udalo sie otrzymac 128, ale nie wiem czy to jest maksymalna ilosc...
Oprocz 16 to zadania dosyc proste(mowa o kategorii L1).
Mi się udało otrzymać 80 i jestem pewien, że tyle da się otrzymać.
Trzeba porzucić standardowy sposób układaniu tych trójkątów i zrobić coś takiego.
-------------
//////
-------------
Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi ;P. Tylko tutaj nie mogę tego zbyt dobrze "zwizualizować" :/.
Takich wężyków można umieścić ile chcemy, o ile nam wystarcza krawędzi na to. Dla podstaw 6 i 6 lub 5 i 6 otrzymujemy 80 trójkątów.
- PeterWeter
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szprotawa
- Pomógł: 1 raz
MM w GMiL 2009/10
Witam
Eliminacje się już skończyły, więc czy ktoś mądry mógłby ocenić moje szanse na dalszą kwalifikację? (C2)
Eliminacje się już skończyły, więc czy ktoś mądry mógłby ocenić moje szanse na dalszą kwalifikację? (C2)
Ukryta treść:
MM w GMiL 2009/10
128 trójkątów zrobiłeś ze 100 patyczków? gz
Ja dałem 59.
W reszcie zadań mam podobnie jak kolega wyżej, tylko w 10 tylko jedno rozwiązanie - 351642 (btw twój przykład chyba nie pasuje), a w 13 x=2.415. No i 80 w zad. 15
Ja dałem 59.
W reszcie zadań mam podobnie jak kolega wyżej, tylko w 10 tylko jedno rozwiązanie - 351642 (btw twój przykład chyba nie pasuje), a w 13 x=2.415. No i 80 w zad. 15
MM w GMiL 2009/10
Jakby ktoś ładnie rozrysował jak wyszło w 16. zadaniu 128 albo 80 trójkątów to byłbym wdzięczny, ciekaw jestem jak to trzeba było zrobić ;p
Ukryta treść:
MM w GMiL 2009/10
Co do zad. 13, jeśli by tam usuwać niewymierność wychodzi, że
\(\displaystyle{ x=1+\sqrt{2}=2.414}\)
Ale jeśli by nie usuwać, to
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{ \sqrt{2}-1} = \frac{1}{0.414} =2.415}\)
Która odpowiedź jest dobra?
\(\displaystyle{ x=1+\sqrt{2}=2.414}\)
Ale jeśli by nie usuwać, to
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{ \sqrt{2}-1} = \frac{1}{0.414} =2.415}\)
Która odpowiedź jest dobra?

