Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta
\(\displaystyle{ \hbox {Oblicz \ pole \ trójkąta \ ABC, \ w \ którym} \left| AB \right|=5 , \left| BC \right|=8 , \left| \sphericalangle ABC \right| = 30 ^{0}}\) \(\displaystyle{ \\}\) \(\displaystyle{ \hbox {Nawet \ nie \ wiem \ jak \ sie \ za \ to \ zabrać \ bo \ nie \ do \ końca \ rozumiem.}}\) \(\displaystyle{ \\}\) \(\displaystyle{ \hbox {Może \ ktoś \ by \ mógł \ pomóc \ ? }}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2009, o 18:49 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale, przeniosłem.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale, przeniosłem.
Pole trójkąta
Opuść wysokość na podstawę AB, a otrzymasz trójkąt prostokątny CEB
sin kąta CBE= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a z definicji sin to stosunek przyprostokątnej przeciwległej (w naszym wypadku wysokości) do kąta do przeciwprostokątnej czyli otrzymasz równanie1/2=EB/8 i z tego wynika że EB to 4
Następnie policz pole trójkąta czyli 1/2 x 5 x 4=10:)
sin kąta CBE= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a z definicji sin to stosunek przyprostokątnej przeciwległej (w naszym wypadku wysokości) do kąta do przeciwprostokątnej czyli otrzymasz równanie1/2=EB/8 i z tego wynika że EB to 4
Następnie policz pole trójkąta czyli 1/2 x 5 x 4=10:)