Przepraszam ale nie było mnie w szkole pare dni i nie wiem jak sie do tego zabrać. Pare łatwiejszych zrobiłem ale przy tym juz nie wiem. Prosze o wytłumaczenie
\(\displaystyle{ \sqrt{x + 6}}\) > \(\displaystyle{ \sqrt{x + 1}}\) + \(\displaystyle{ \sqrt{2x - 5}}\)
Wiem że wyraznia podpierwiastkowe nie mogą byc ujemne. Potem podnosze stronami do kwadratu ale dalej to nie wiem już jak i co.
Rozwiąż nierówność.
-
kamilall234
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dsa
- Podziękował: 1 raz
- tenshim
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lębork
- Podziękował: 9 razy
Rozwiąż nierówność.
No podnosisz do kwadratu i wtedy x na lewą stronę, a liczby na prawą i rozwiązujesz I potem dajesz przedział i sprawdzasz, czy ten przedział należy do dziedziny