Zd.1
W sali posadzono w jednym rzędzie 9 zdających w tym dwóch z 6 samej szkoły. Na ile sposobów moga zająć miejsca siedzą obok siebie.
Zd.2
Ile liczb sześciocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć tak, aby na miejscu jedności była cyfra 3 lub 4.
Zd.3
Iloma sposobami można rozdzielić cztery różne nagrody między trzech pracowników jeżeli nawet wszystkie nagrody mogą przypaść jednemu pracownikowi.
na ile sposobow, ile liczb,
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10307
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2431 razy
na ile sposobow, ile liczb,
2.
\(\displaystyle{ 2 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5}\)
2 bo cyfrą jedności może być \(\displaystyle{ 3}\) lub \(\displaystyle{ 4}\);
8 bo pierwsza może być każda cyfra poza tą, która jest już na jedności oraz poza zerem;
\(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5}\) bo dalej losujemy cyfry na następne miejsca, za każdym razem mając wybór węższy o cyfrę.
\(\displaystyle{ 2 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5}\)
2 bo cyfrą jedności może być \(\displaystyle{ 3}\) lub \(\displaystyle{ 4}\);
8 bo pierwsza może być każda cyfra poza tą, która jest już na jedności oraz poza zerem;
\(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5}\) bo dalej losujemy cyfry na następne miejsca, za każdym razem mając wybór węższy o cyfrę.
