dwa obszary leśne o ogólnej powierzchni 120ha zostały powiększone do 180ha przez zalesienie przylegających do nich nieużytków rolnych. powierzchnia pierwszego obszaru leśnego wzrosła o 5%, a drugiego o 10%. jaką powierzchnię miał każdy obszar przed zalesieniem nieużytków?
jeśli ułożę do zadania taki układ:
x+y=120
0,05x+0,1y=180
to x wychodzi mi liczba minusowa..
oblicz powierzchnię
-
muminek0000
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
- Sherlock
- Użytkownik

- Posty: 2774
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
oblicz powierzchnię
Skoro ze 120 ha wzrosły do 180 ha to wzrosły o 60 ha
x też wychodzi ujemne dobrze przepisana treść?
x też wychodzi ujemne dobrze przepisana treść?
-
muminek0000
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
oblicz powierzchnię
czyli jak ma być układ ułozony?-- 14 października 2009, 18:07 --tak, dobrze przepisana ...
-
muminek0000
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
- Sherlock
- Użytkownik

- Posty: 2774
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
oblicz powierzchnię
Tutaj 145640.htm otrzymałaś odpowiedź ale układ pasuje do treści "...zostały powiększone o 180ha przez zalesienie..."
Sądzę, że z treści wynika, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=120 \\ 1,05x+1,1y=180 \end{cases}}\) tak jak podaje kam_new93
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=120 \\ 0,05x+1,1y=60 \end{cases}}\)
no ale wychodzi \(\displaystyle{ x<0}\)
Sądzę, że z treści wynika, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=120 \\ 1,05x+1,1y=180 \end{cases}}\) tak jak podaje kam_new93
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=120 \\ 0,05x+1,1y=60 \end{cases}}\)
no ale wychodzi \(\displaystyle{ x<0}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, o 18:18 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
-
muminek0000
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
