dane sa prawdopodobienstwa...
-
malina
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 18 kwie 2006, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zw
- Podziękował: 1 raz
dane sa prawdopodobienstwa...
dane sa prawdopodobienstwa P(A')=2/5 ,P(A Λ B)=1/5 , P(A � B)=3/5 .Oblicz P(B').[/center]
- Auryn
- Użytkownik

- Posty: 93
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
dane sa prawdopodobienstwa...
skoro p(A')=2/5 to p(A)=1-P(A')=3/5,
p(AuB)=p(A)+p(B)-P(A^B)
czyli:
p(B)=p(AuB)+P(A^B)-P(A)
p(B)=3/5+1/5-3/5
p(B)=1/5
p(B')=1-p(B)=4/5
p(AuB)=p(A)+p(B)-P(A^B)
czyli:
p(B)=p(AuB)+P(A^B)-P(A)
p(B)=3/5+1/5-3/5
p(B)=1/5
p(B')=1-p(B)=4/5
