[MIX] max mix
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] max mix
1. Znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: D \to D}\):
\(\displaystyle{ f(xf(y))=yf(x)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in D,}\)
gdzie \(\displaystyle{ D=[1, +\infty).}\)
2. Wyznacz wszystkie zbiory \(\displaystyle{ A}\), których elementami są liczby rzeczywiste nieujemne i takie, że:
(a) zbiór \(\displaystyle{ A}\) zawiera co najmniej cztery elementy
(b) Jeśli elementy \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) należa do \(\displaystyle{ A}\) i są parami różne, to \(\displaystyle{ ab+cd \in A.}\)
3. Niech \(\displaystyle{ n \geq 2}\). Wykaz, ze każdy element ciągu
\(\displaystyle{ n!+1, n!+2, ...,n!+n}\)
ma dzielnik pierwszy \(\displaystyle{ p}\), który nie jest dzielnikiem żadnego innego elementu tego ciągu.
4. Wykaż że ciąg \(\displaystyle{ a_n=\sqrt{24n+1}}\) , gdzie n jest liczba naturalna, zawiera wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p>3}\).
5. Udowodnij, zę dla dowolnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ m, n}\) ,jeśli \(\displaystyle{ mn+1}\) jest podzielne przez 24, to \(\displaystyle{ m+n}\) także jest podzielne przez 24.
6. Wykaż że wewnątrz dowolnego pięciokąta wypukłego, którego wszystkie wierzchołki są punktami kratowymi- istnieje pewien punkt kratowy.
Uwaga: Punkt kratowy, to taki którego obie współrzędne są całkowite.
7. Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x}\) takie że liczba
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}}{x\sqrt{x}-3\sqrt{x}+3}}\)
jest całkowita.
8. Rozstrzygnij, czy istnieją takie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a, b, c}\) iż
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{3}a<|b-c|\\\sqrt{3}b<|c-a|\\\sqrt{3}c<|a-b|.\end{cases}}\)
9. Iloczyn pewnych 48 liczb naturalnych ma dokładnie 10 różnych dzielników pierwszych. Wykaż, że wśród tych 48 liczb znajdą się cztery takie, ze ich iloczyn jest pełnym kwadratem.
10. Wykaż, ze dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \geq 1}\) wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+x)^{2^{n}}+1}\)
nie jest iloczynem dwóch niestałych (tj stopnia \(\displaystyle{ \geq 1}\) ) wielomianów o współczynnikach całkowitych.
11. Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ x+y+z+t=12\\x^2+y^2+z^2+t^2=50\\ x^3+y^3+z^3+t^3=252 \\ x^2t^2+y^2z^2=2xyzt.\end{cases}}\)
12. Niech \(\displaystyle{ x, a, b}\) to będą liczby naturalne , takie iż \(\displaystyle{ x^{a+b}=a^b b}\). Wykaż, ze \(\displaystyle{ a=x}\) i \(\displaystyle{ b=x^x}\)
13. Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{x}-\frac{b}{z}=c-zx \\ \frac{b}{y}-\frac{c}{x}=a-xy\\ \frac{c}{z}-\frac{a}{y}=b-yz.\end{cases}}\)
14. Wykaż, ze w ciągu \(\displaystyle{ \lfloor \sqrt{2} \rfloor}\), \(\displaystyle{ \lfloor 2\sqrt{2} \rfloor}\), \(\displaystyle{ \lfloor 3\sqrt{2} \rfloor}\),... istnieje nieskończenie wiele wyrazów, będących potęgami dwójki.
15. Wykaz, ze liczba \(\displaystyle{ N=111....111222...222}\) zbudowana ze stu cyfr 1 i stu cyfr 2, jest iloczynem dwóch kolejnych liczb naturalnych, tj \(\displaystyle{ N=n(n+1)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \{1, 2, ...\}.}\)
16. Na płaszczyznie narysowano okręgi \(\displaystyle{ O_j}\)- w każdym punkcie kratowym jako środku, o promieniu \(\displaystyle{ r=\frac{1}{14}}\). Wykaż, że jeśli narysuje się w dowolny sposób okag O, o promieniu \(\displaystyle{ R=100}\) to musi on przeciąc co najmniej jeden z tych małych okregów \(\displaystyle{ O_j}\).
17. Wykaz, że jeśli liczby \(\displaystyle{ a, b, c > 1,}\) to:
\(\displaystyle{ (a^2-1)(b^2-1)(c^2-1) \leq (abc-1)^2.}\)
18. Niech \(\displaystyle{ F_n}\) będzie zbiorem tych bijekcji \(\displaystyle{ f: \{1, 2,...,n \} \to \{1, 2,...,n \}}\) takie, że
(a) \(\displaystyle{ f(k) \leq k+1}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,....,n}\)
(b) \(\displaystyle{ f(k) \neq k}\) dla \(\displaystyle{ k=2,....,n.}\)
Znajdź prawdopodobieństwo, iż \(\displaystyle{ f(1) \neq 1}\) dla losowo wybranej \(\displaystyle{ f}\) ze zbioru \(\displaystyle{ F_n.}\)
19. \(\displaystyle{ m, n}\) beda liczbami naturalnymi, takie, ze \(\displaystyle{ A=\frac{(m+3)^n+1 }{3m}}\) jest całkowita. Wykaz, ze \(\displaystyle{ A}\) jest nieparzysta. Dać przykład takich liczb.
20. Tożsamość
\(\displaystyle{ 1^2+2^2+3^2+...+24^2=70^2}\)
nasuwa przypuszczenie, że możliwe jest pokrycie kwadratu 70x70 24-ma kwadratami o wymiarach 1x1, 2x2, 3x3, ....24x24. Czy takie pokrycie istotnie jest możliwe?
\(\displaystyle{ f(xf(y))=yf(x)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in D,}\)
gdzie \(\displaystyle{ D=[1, +\infty).}\)
2. Wyznacz wszystkie zbiory \(\displaystyle{ A}\), których elementami są liczby rzeczywiste nieujemne i takie, że:
(a) zbiór \(\displaystyle{ A}\) zawiera co najmniej cztery elementy
(b) Jeśli elementy \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) należa do \(\displaystyle{ A}\) i są parami różne, to \(\displaystyle{ ab+cd \in A.}\)
3. Niech \(\displaystyle{ n \geq 2}\). Wykaz, ze każdy element ciągu
\(\displaystyle{ n!+1, n!+2, ...,n!+n}\)
ma dzielnik pierwszy \(\displaystyle{ p}\), który nie jest dzielnikiem żadnego innego elementu tego ciągu.
4. Wykaż że ciąg \(\displaystyle{ a_n=\sqrt{24n+1}}\) , gdzie n jest liczba naturalna, zawiera wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p>3}\).
5. Udowodnij, zę dla dowolnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ m, n}\) ,jeśli \(\displaystyle{ mn+1}\) jest podzielne przez 24, to \(\displaystyle{ m+n}\) także jest podzielne przez 24.
6. Wykaż że wewnątrz dowolnego pięciokąta wypukłego, którego wszystkie wierzchołki są punktami kratowymi- istnieje pewien punkt kratowy.
Uwaga: Punkt kratowy, to taki którego obie współrzędne są całkowite.
7. Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x}\) takie że liczba
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}}{x\sqrt{x}-3\sqrt{x}+3}}\)
jest całkowita.
8. Rozstrzygnij, czy istnieją takie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a, b, c}\) iż
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{3}a<|b-c|\\\sqrt{3}b<|c-a|\\\sqrt{3}c<|a-b|.\end{cases}}\)
9. Iloczyn pewnych 48 liczb naturalnych ma dokładnie 10 różnych dzielników pierwszych. Wykaż, że wśród tych 48 liczb znajdą się cztery takie, ze ich iloczyn jest pełnym kwadratem.
10. Wykaż, ze dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \geq 1}\) wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+x)^{2^{n}}+1}\)
nie jest iloczynem dwóch niestałych (tj stopnia \(\displaystyle{ \geq 1}\) ) wielomianów o współczynnikach całkowitych.
11. Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ x+y+z+t=12\\x^2+y^2+z^2+t^2=50\\ x^3+y^3+z^3+t^3=252 \\ x^2t^2+y^2z^2=2xyzt.\end{cases}}\)
12. Niech \(\displaystyle{ x, a, b}\) to będą liczby naturalne , takie iż \(\displaystyle{ x^{a+b}=a^b b}\). Wykaż, ze \(\displaystyle{ a=x}\) i \(\displaystyle{ b=x^x}\)
13. Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{x}-\frac{b}{z}=c-zx \\ \frac{b}{y}-\frac{c}{x}=a-xy\\ \frac{c}{z}-\frac{a}{y}=b-yz.\end{cases}}\)
14. Wykaż, ze w ciągu \(\displaystyle{ \lfloor \sqrt{2} \rfloor}\), \(\displaystyle{ \lfloor 2\sqrt{2} \rfloor}\), \(\displaystyle{ \lfloor 3\sqrt{2} \rfloor}\),... istnieje nieskończenie wiele wyrazów, będących potęgami dwójki.
15. Wykaz, ze liczba \(\displaystyle{ N=111....111222...222}\) zbudowana ze stu cyfr 1 i stu cyfr 2, jest iloczynem dwóch kolejnych liczb naturalnych, tj \(\displaystyle{ N=n(n+1)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \{1, 2, ...\}.}\)
16. Na płaszczyznie narysowano okręgi \(\displaystyle{ O_j}\)- w każdym punkcie kratowym jako środku, o promieniu \(\displaystyle{ r=\frac{1}{14}}\). Wykaż, że jeśli narysuje się w dowolny sposób okag O, o promieniu \(\displaystyle{ R=100}\) to musi on przeciąc co najmniej jeden z tych małych okregów \(\displaystyle{ O_j}\).
17. Wykaz, że jeśli liczby \(\displaystyle{ a, b, c > 1,}\) to:
\(\displaystyle{ (a^2-1)(b^2-1)(c^2-1) \leq (abc-1)^2.}\)
18. Niech \(\displaystyle{ F_n}\) będzie zbiorem tych bijekcji \(\displaystyle{ f: \{1, 2,...,n \} \to \{1, 2,...,n \}}\) takie, że
(a) \(\displaystyle{ f(k) \leq k+1}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,....,n}\)
(b) \(\displaystyle{ f(k) \neq k}\) dla \(\displaystyle{ k=2,....,n.}\)
Znajdź prawdopodobieństwo, iż \(\displaystyle{ f(1) \neq 1}\) dla losowo wybranej \(\displaystyle{ f}\) ze zbioru \(\displaystyle{ F_n.}\)
19. \(\displaystyle{ m, n}\) beda liczbami naturalnymi, takie, ze \(\displaystyle{ A=\frac{(m+3)^n+1 }{3m}}\) jest całkowita. Wykaz, ze \(\displaystyle{ A}\) jest nieparzysta. Dać przykład takich liczb.
20. Tożsamość
\(\displaystyle{ 1^2+2^2+3^2+...+24^2=70^2}\)
nasuwa przypuszczenie, że możliwe jest pokrycie kwadratu 70x70 24-ma kwadratami o wymiarach 1x1, 2x2, 3x3, ....24x24. Czy takie pokrycie istotnie jest możliwe?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2025, o 14:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
- timon92
- Użytkownik

- Posty: 1676
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 485 razy
[MIX] max mix
czy treść ósmego zadania jest ok? bo wystarczy wziąć \(\displaystyle{ a=b=c=-1}\)
jeżeli ograniczymy się do liczb nieujemnych to odpowiedź brzmi nie, gdyż podnosząc wszystkie nierówności do potęgi drugiej, sumując i przenosząc wszystkie wyrazy na jedną stronę dostajemy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+2ab+2bc+2ca<0)}\), czyli \(\displaystyle{ (a+b+c)^2<0}\), co jest niemożliwe
jeżeli ograniczymy się do liczb nieujemnych to odpowiedź brzmi nie, gdyż podnosząc wszystkie nierówności do potęgi drugiej, sumując i przenosząc wszystkie wyrazy na jedną stronę dostajemy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+2ab+2bc+2ca<0)}\), czyli \(\displaystyle{ (a+b+c)^2<0}\), co jest niemożliwe
- klaustrofob
- Użytkownik

- Posty: 1979
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX] max mix
molu, Ty to masz cierpliwość do tych zbiorowych tematów
1. Znajdz wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: D \mapsto D}\):
\(\displaystyle{ f(xf(y))=yf(x)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in D}\)
gdzie \(\displaystyle{ D=<1, +\infty)}\)
Ukryta treść:
- klaustrofob
- Użytkownik

- Posty: 1979
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
[MIX] max mix
mol_ksiazkowy pisze:
7. Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x}\) takie że liczba
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}}{x\sqrt{x}-3\sqrt{x}+3}}\)
jest całkowita
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: [MIX] max mix
Zadanie 20; jako Nierozwiązane problemy III, zadanie 4
Nierozwiazane problemy w tym Mixie:
2, 3, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19
Ukryta treść:
2, 3, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy

