Rozwiąż równanie dla wartości a

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
P3Le
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętajno CitY
Podziękował: 17 razy

Rozwiąż równanie dla wartości a

Post autor: P3Le »

Mam problem z zadaniem a właściwie tylko z częścią zadania
Punkt a) zrobiłem i trzeba tam było wyznaczyć wartość parametru z "a" z równanie
\(\displaystyle{ W(x) = 2x ^{3} - 6x ^{2} + x + a}\)

Info: wielomian jest podzielny przez dwumian (x-3)

No i policzyłem i wyszło mi, że a= -3

A punkt b brzmi tak

B) Dla znalezionej wartości a rozwiąż równanie \(\displaystyle{ W(x)=(2x ^{2} +1)(x ^{2} -3x)}\)

Mam nadzieję, że pomożecie
Potrzebne na dziś bo mogę mieć takie zadanie na sprawdzianie! :/
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Rozwiąż równanie dla wartości a

Post autor: Lonc »

Zakładając, że dobrze wyliczyłeś a, teraz musisz rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 2x ^{3} - 6x ^{2} + x -3=(2x ^{2} +1)(x ^{2} -3x)}\)

Czyli przemnażasz to, co w nawiasach, przenosisz wszystko na jedną strone, porządkujesz, rozkładasz na czynniki i wyznaczasz pierwiastki.
ODPOWIEDZ