tak jak w temacie, robiłem pewno zadanie i naszły mnie watpliwości, mianowicie czy
gdy y=cos2x i po przesunięciu o wektor [ \(\displaystyle{ frac{pi}{2}}\), 0 ]
będzie wynosić \(\displaystyle{ y=\cos2(x-\frac{\pi}{2})}\) czy może raczej \(\displaystyle{ y=\cos(2x-\frac{\pi}{2})}\) ?
przesunięcie wykresu funkcji trygonometrycznej
-
Pinkowicz90
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Pomógł: 2 razy
-
Czoug
- Użytkownik

- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
przesunięcie wykresu funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ f(x-p)+q}\), to przesuniecie funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) o wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=[p;q]}\)
przesunięcie wykresu funkcji trygonometrycznej
No niby tak ale jeśli zrobimy tak że :
\(\displaystyle{ \alpha=2x}\)
to
\(\displaystyle{ y=cos \alpha}\)
wtedy
\(\displaystyle{ y=cos( \alpha - \frac{\pi}{2})}\)
czyli
\(\displaystyle{ y=cos( 2x - \frac{\pi}{2})}\)
proszę, wytłumaczcie mi gdzie jest błąd w moim rozumowaniu
\(\displaystyle{ \alpha=2x}\)
to
\(\displaystyle{ y=cos \alpha}\)
wtedy
\(\displaystyle{ y=cos( \alpha - \frac{\pi}{2})}\)
czyli
\(\displaystyle{ y=cos( 2x - \frac{\pi}{2})}\)
proszę, wytłumaczcie mi gdzie jest błąd w moim rozumowaniu
-
Czoug
- Użytkownik

- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
przesunięcie wykresu funkcji trygonometrycznej
przeczytaj mój post ze zrozumieniem, mamy: (x-p), a nie a-p.
Innymi slowy w funkcji w miejscu 'x' wstawiasz 'x-p'
Innymi slowy w funkcji w miejscu 'x' wstawiasz 'x-p'
