Prosze pomożcie mi z tymi dwoma zadaniami. Mam jutro klasowke z funkcji liniowej i układow rownan i beda "tego typu" a ja nie wiem jak sie za nie zabrac...
Jest jakas metoda, która mowi jak rozwiązywać takie zadania?
1.miejscowosc A, B i C leza przy tej samej drodze przy czym miejscowosc B lezy pomiedzy A i C. Odległosc miedzy miejscowosciami A i B jest równa 18 km. Dwóch chłopców wyruszyło jednoczesnie: Jacek z miejscowosci A i Wojtek z miejscowosci B, idąc ze stała prędkością. Gdyby obaj szli naprzeciw siebie, to spotkaliby się po 3 godzinach marszu.Gdyby obaj szli w kierunku miejscowosci C to po 3 godzinach marszu odległosc miedzy nimi byłaby równa 20 km, Z jaka predkoscia idzie kazdy chlopiec?
2.Motocyklista poruszajacy sie ze stala predkoscia przejechał drogę z miasta A do miasta B w ustalonym czasie. jesli jechałby z predkościa o 6 km/h wieksza to czas przejazdu byłby o godzine krótszy, gdyby zas jego predkosc była o 5 km/h mniejsza, to czas przejazdu bylby o 1 godzine 12 minut dluzszy. Z jaka predkoscia jechał motocyklista i w jakim czasie przebył drogę z A do B? Jaka długość ma droga miedzy miastami A i B?
Prosze pomocy....
Układy równań.
-
Pinkowicz90
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Pomógł: 2 razy
Układy równań.
Zad 1
a- predkosc Jacka b- predkosc Wojtka
(a+b)*3h=18km a+b=6 km/h b=-a+6 km/h
(b-a)*3h=20km-18km b-a=2/3 km/h b=a+2/3 km/h
-a+6=a+2/3 2a=16/3 a=8/3 km/h b=6-8/3=10/3 km/h
Odp. Jacek z prędkościa 8/3 km/h a Wojtek 10/3 km/h-- 6 paź 2009, o 21:09 --Zad 2
v*t=s (v+6)(t-1)=s (v-5)(t+6/5)=s
Masz 3 równania, 3 niewiadome, nie powinno być problemu z dokończeniem zadania. Pozdrawiam
a- predkosc Jacka b- predkosc Wojtka
(a+b)*3h=18km a+b=6 km/h b=-a+6 km/h
(b-a)*3h=20km-18km b-a=2/3 km/h b=a+2/3 km/h
-a+6=a+2/3 2a=16/3 a=8/3 km/h b=6-8/3=10/3 km/h
Odp. Jacek z prędkościa 8/3 km/h a Wojtek 10/3 km/h-- 6 paź 2009, o 21:09 --Zad 2
v*t=s (v+6)(t-1)=s (v-5)(t+6/5)=s
Masz 3 równania, 3 niewiadome, nie powinno być problemu z dokończeniem zadania. Pozdrawiam
