Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
-
adrian94
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSZAWA
- Podziękował: 1 raz
Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
Witam!
Chciałbym się przygotować do tego konkursu i poszukuję zadań z wcześniejszych lat z etapu szkolnego. Gdyby ktoś znał stronkę skąd mogę je pobrać lub miałby je i mógłby zeskanować to bardzo bym prosił o wrzucenie tutaj.
Chciałbym się przygotować do tego konkursu i poszukuję zadań z wcześniejszych lat z etapu szkolnego. Gdyby ktoś znał stronkę skąd mogę je pobrać lub miałby je i mógłby zeskanować to bardzo bym prosił o wrzucenie tutaj.
-
dawidip
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: smallTOWN_xD
Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
Nie wiem jak w mazowieckim ale u nas w małopolskim są zadania na str. kuratorium.
Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
Jak tam poszedł II-gi etap w Mazowieckim?
Zrobił ktoś drugie (to z sumą odwrotności trzech liczb: 1/a+1/b+1/c=1/abc tylko jeżeli a=-b)?
Do tej pory nie wiem jak to zrobić.
Zrobił ktoś drugie (to z sumą odwrotności trzech liczb: 1/a+1/b+1/c=1/abc tylko jeżeli a=-b)?
Do tej pory nie wiem jak to zrobić.
Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
Równanie jak wyżej. Udowodnij, że jeśli taka równość zachodzi, to dwie z liczb a, b i c są liczbami przeciwnymi.
Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
To było zadanie 2.
Wykaż, że jeżeli 1/a+1/b+1/c = 1/(a+b+c) i a+b+c jest rózne od zera i abc jest różne od zera , to wśród liczb a, b, c dwie liczby są przeciwne.
Nie jest trudne. Mozna rozwiązać na zasadzie przekształceń i wyciągania wspólnego czynnika przed nawias.
Wykaż, że jeżeli 1/a+1/b+1/c = 1/(a+b+c) i a+b+c jest rózne od zera i abc jest różne od zera , to wśród liczb a, b, c dwie liczby są przeciwne.
Nie jest trudne. Mozna rozwiązać na zasadzie przekształceń i wyciągania wspólnego czynnika przed nawias.
- XMaS11
- Użytkownik

- Posty: 372
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
Kuratoryjny konkurs matematyczny (mazowieckie) - zadania.
Co do tej błędnej postaci:
Można pokazac, że równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} = \frac{1}{abc}}\) ma nieskończenie wiele rozwiązań w liczbach całkowitych. Nie jest to trudne, polecam
Można pokazac, że równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} = \frac{1}{abc}}\) ma nieskończenie wiele rozwiązań w liczbach całkowitych. Nie jest to trudne, polecam



