zadeanie tekstowe, układ równań

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
yuiliya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 paź 2009, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

zadeanie tekstowe, układ równań

Post autor: yuiliya »

Prosze o rozwiazanie zadania za pomocą układu równań .

Rodzice obliczyli, że gdyby pensja netto mamy wzrosła o 10%, a taty o 15%, to zyskaliby razem 390 zł. Gdyby natomiast pensja netto mamy wzrosła o 15%, a taty o 20%, to suma netto dochodów rodziców wynosiłaby 3540 zł. Oblicz, jakie obecnie dochody netto ma mama, a jakie tata.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

zadeanie tekstowe, układ równań

Post autor: tim »

\(\displaystyle{ m = dochody \ mamy \\ t = dochody \ taty}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 0,1m + 0,15t = 390 \\ 1,15m + 1,2t = 3540 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ