prosty układ równań

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
yuiliya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 paź 2009, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

prosty układ równań

Post autor: yuiliya »

Witam ! Jestem bardzo słaba z matematyki i prosze o rozwiązanie równania metodą przeciwnych współczynników i metodą podstawiania .

a). 3X-1=y-2
4x-3=2(y-2)

b). x-2y=4
x+3=2y

c). 2(x+y)-(x-1)=y+2
x+y=1

bądę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedz, gdyż to zadanie na jutro, a ja 'nie jestem w temacie '[/size]
Pinkowicz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

prosty układ równań

Post autor: Pinkowicz90 »

a) 3x-1=y-2 y=3x+1
4x-3=2(y-2) 4x-3=2y-4 2y=4x+1 teraz podstawiasz z góry : 2(3x+1)=4x+1 6x+2=4x+1 2x=-1 x=-0.5
y=3x+1=3*(-0.5)+1=-0.5
b) x-2y=4 x=2y+4 teraz przyrównaj 2y+4=2y-3 4=-3 równanie sprzeczne, brak rozwiązań
x+3=2y x=2y-3
c) 2(x+y)-(x-1)=y+2 2x+2y-x+1=y+2 x=-y+1
x+y=1 x=-y+1 !!! równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
yuiliya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 paź 2009, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

prosty układ równań

Post autor: yuiliya »

Pinkowicz90 pisze:a) 3x-1=y-2 y=3x+1
4x-3=2(y-2) 4x-3=2y-4 2y=4x+1 teraz podstawiasz z góry : 2(3x+1)=4x+1 6x+2=4x+1 2x=-1 x=-0.5
y=3x+1=3*(-0.5)+1=-0.5
b) x-2y=4 x=2y+4 teraz przyrównaj 2y+4=2y-3 4=-3 równanie sprzeczne, brak rozwiązań
x+3=2y x=2y-3
c) 2(x+y)-(x-1)=y+2 2x+2y-x+1=y+2 x=-y+1
x+y=1 x=-y+1 !!! równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań

Bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
justyna1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKÓW / BRZESKO
Pomógł: 39 razy

prosty układ równań

Post autor: justyna1985 »

Pinkowicz90 pisze: b) x-2y=4
x=2y+4
teraz przyrównaj
2y+4=2y-3
skąd tu się wzięło -3??
4=-3
równanie sprzeczne, brak rozwiązań
x+3=2y
x=2y-3
ODPOWIEDZ