Tekstowe, przy użyciu funkcjii, O nagrodach

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Awatar użytkownika
marekpb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 mar 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Tekstowe, przy użyciu funkcjii, O nagrodach

Post autor: marekpb »

Witam
Mam takie zadanie, które nie umiem rozwiązać ;] Bardzo prawdopodobne że to jest proste tylko jakoś nie mogę wymyślić równania. Poprzednie podobne zrobiłem a tego nie wiem jak. Trzeba to rozwiązać w ten sposób, żeby ułożyć dwie nierówności do tego narysować i ułożyć trzecią i zobaczyć gdzie w najdalszym punkcie tego się przecina. Odczytać z wykresu jeśli to możliwe ewentualnie obliczyć. Bynajmniej w takie sposób mieliśmy poprzednie zrobić. Mam nadzieję, że rozumiecie w jaki sposób to trzeba zrobić, chyba poprawnie opisałem ;] ... Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Zad.
W pewnym turnieju przyznano nagrody w cenie 40zł oraz 25zł. Organizatorzy przeznaczyli na nagrody kwotę 495zł przy czym postanowiono wręczyć nagrody droższe co najmniej trzem osobą a tańsze co najmniej pięciu osobą. Wszystkich nagrodzonych osób ma być co najwyżej 15. Ile i jakich nagród należy przyznać aby wykorzystać jak największą kwotę pieniędzy.
Pinkowicz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

Tekstowe, przy użyciu funkcjii, O nagrodach

Post autor: Pinkowicz90 »

Najpierw odejmij od puli nagrody gwarantowane, czyli 495-3*40-5*25=495-120-125=250
x- pozostała liczba nagród 40 zł y- pozostała liczba nagród 25 zł
40x+25y=250 5(8x+5y)=250 8x+5y=50 założenie x i y są mniejsze od 8, całkowite, naturalne
8x=5(10-y) teraz już jest po zadaniu (patrz na założenie)
z tego wynika że x=5 a 10-y=8 y=2
x+3=8 y+2=7
Odp. Przyznano 8 nagród po 40 zł i 7 po 25 zł.-- 6 paź 2009, o 12:23 --błąd na końcu y+5=7
ODPOWIEDZ