uczniowe uczący się tzrech języków, zbiory

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

uczniowe uczący się tzrech języków, zbiory

Post autor: południowalolka »

W klasie liczącej 30 uczniów każdy uczy się conajmniej dwóch języków obcych. Wiadomo, że 20 uczniów uczy sie angielskiego, 21 uczniów uczy się niemieckiego orz 19 uczniów uczy się hiszpańskiego. Ilu uczniów uczy się wszystkich trzech oferowanych przez szkołę języków?
Pinkowicz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

uczniowe uczący się tzrech języków, zbiory

Post autor: Pinkowicz90 »

Odp. Żaden
19+20+21=60 60:30=2 r=0 Każdy uczy się dokładnie dwóch języków. Pozdrawiam
arabella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 paź 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

uczniowe uczący się tzrech języków, zbiory

Post autor: arabella »

W klasie liczącej 24 uczniów każdy uczy się co najmniej dwóch języków obcych. !6- ang, 17-niem, 18-hiszp. Ile uczniów uczy się 3 języków?

51:24=2.125 51-48=3
Odp. 3 języków uczy się 3 uczniów.

Czy dobrze zrozumiałam?
ODPOWIEDZ