Znajdź liczby a i b

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Sally
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2009, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Znajdź liczby a i b

Post autor: Sally »

Mam problem z rozwiązaniem tego zadania. Dochodzę do połowy i nie wiem co dalej. Mam nadzieję że mi pomożecie. Zadanie brzmi następująco:
Liczby a i b są liczbami naturalnymi. Każda z nich jest iloczynem 4 liczb pierwszych. Ponadto NWD liczb a i b to 17, a NWW dla a i b równa się 9180. Wyznacz liczby a i b.
Pinkowicz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

Znajdź liczby a i b

Post autor: Pinkowicz90 »

Najpierw rozłóż liczbę 9180 na czynniki pierwsze
9180=2*2*3*3*3*5*17 z czego wynika ze te liczby muszą wynosić a=2*2*5*17=340 b=3*3*3*17=459
ponieważ trójka nie może być dzielnikiem obydwu liczb gdyż wtedy byłaby mniejsza NWW. Powodzenia
Sally
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2009, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Znajdź liczby a i b

Post autor: Sally »

bardzo dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ