współrzedne wierzchołka równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

współrzedne wierzchołka równoległoboku

Post autor: natalicz »

Dwa boki rownolełoboku zawierają sie w prostych o rownanich AB:\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x-2}\), AD : \(\displaystyle{ y=2x-5}\).Środek symetrii rownoległoboku ma wspołrzędne S=(5,2).Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego równoległoboku.


bardzo dziękuje za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzedne wierzchołka równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Rozwiązać układ prostych - masz (A)

Z równania :

\(\displaystyle{ \overrightarrow{AS}=\overrightarrow{SC}}\) dostaniesz (C).

Wyznacz prostą || do AD przez idącą (C) to (*).

Rozwiąż układ prostych (*) i AB masz (B).
ODPOWIEDZ